Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het pestactieplan

Guy Didelez (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Het Turkse meisje Farida wordt gepest door haar klasgenoten; alleen Tim neemt het voor haar op. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Het pestactieplan
Auteur
Guy Didelez
Illustrator
Anne Westerduin
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 1997 | Andere uitgaven
144 p. : ill.
ISBN
90-6565-821-1

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De nieuwe Turkse leerling, Farida, klein en schuchter, is meteen vanaf haar eerste schooldag het doelwit van pesterijen door haar klasgenoten, die steeds meedogenlozer worden. Alleen Tim, een zittenblijver, neemt het voor haar op. Helaas een heel herkenbaar verhaal voor kinderen vanaf ca. negen jaar en zeer bruikbaar rondom het thema pesten. Het gedrag en de motivatie van de aanstichter, de 'meelopers' en het slachtoffer zèlf worden duidelijk neergezet. Het verhaal is vlot en eigentijds geschreven met rake dialogen in twee spannende verhaallijnen. De Vlaamse achtergrond is soms merkbaar aan o.a. schoolsituaties, maar is niet storend. Op het omslag zit een meisje ineengedoken in haar 'holletje', bovenaan zijn lachende kinderen afgebeeld. Een aantal paginagrote en vele kleinere, snelle pentekeningen begeleiden het verhaal.

Het pestactieplan

Ozlem is een Turks meisje dat na de dood van haar moeder met haar papa en zusje verhuist en in een andere school terecht komt. Ze voelt dat ze niet welkom is in de nieuwe klas. Al vlug begint de populaire Emma haar te pesten. Het erge is dat Emma's aanhang schrik heeft van Emma en daarom meedoet, anders worden zij misschien het mikpunt. Emma, die steeds de slimste was in de klas, voelt dat Ozlem beter is. Zij pikt dit niet en zal er zeer subtiel voor zorgen dat Ozlem ervoor boet. Tim, die al een jaartje ouder is, kiest steeds openlijk partij voor Ozlem en moet het dan ook maar ontgelden. Maar Emma gaat te ver in haar pesten en haar volgelingen zien op tijd in dat het te gevaarlijk wordt. Emma weet niet van ophouden en gaat tot het uiterste ... Zeer aangrijpend boek over pesten op school. Vreselijk hoe ver kinderen daarin durven gaan. Het boek leest zeer vlot, is realistisch geschreven en velen zullen er zich misschien in terug vinden. Dit boek zal zeker gesprekstof geven in de klas.Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia