Boek
Nederlands

Koken met Guy : nieuwe recepten van Guy Van Cauteren en het beste uit Ambiance en Vitaya

Guy Van Cauteren (auteur)

Koken met Guy : nieuwe recepten van Guy Van Cauteren en het beste uit Ambiance en Vitaya

In de reeks:
Recepten van een Vlaamse restaurantkok, gebaseerd op de klassieke Belgische keuken.
Onderwerp
Gerechten
Titel
Koken met Guy : nieuwe recepten van Guy Van Cauteren en het beste uit Ambiance en Vitaya
Auteur
Guy Van Cauteren
Taal
Nederlands
Uitgever
Deurne: Book and Media, 2002
168 p. : ill.
ISBN
90-5720-149-6
Plaatsingssuggestie
629.2 (SISO) Beroemde koks ; Beroemde koks (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Auteur Guy van Cauteren is Vitaya-televisiekok, medewerker aan het culinair tijdschrift Ambiance en uitbater van een restaurant in Berlare. In deze uitgave zijn veel nieuwe recepten opgenomen naast reeds eerder verschenen bereidingen. Het aanbod gaat van koude en warme voorgerechten over vis- en vleesgerechten tot nagerechten. Elk recept is voorzien van een korte, maar steekhoudende inleiding. De bereiding wordt stapsgewijs en eenvoudig uitgelegd, met tips voort alternatieven voor bepaalde ingrediënten en andere nuttige wetenswaardigheden. Alle gerechten worden bovendien smaakvol afgebeeld. Het aanbod in zijn totaliteit erg gevarieerd, met gerechten uit de tijd-van-toen als de karnemelkse aardappel, klassiekers als Bisque van rivierkreeft, internationale gerechten en eigen creaties. Van Cauteren werkt steeds met verse producten, een surplus uiteraard voor al zijn bereidingen. Het boek is in de eerste plaats een praktisch doe-boek, het zet aan tot creativiteit die toelaat eenvoudige, m…Lees verder
Recepten van een Belgische kok, eigenaar van restaurant 't Laurierblad in Berlare, gedeeltelijk eerder verschenen in het tijdschrift Ambiance en uitgezonden op de Vlaamse commerciële zender Vitaya. Recepten voor koude en warme voorgerechten, hoofdgerechten met vis en met vlees en voor zoete nagerechten. Deze recepten worden afgesloten met het hoofdstuk 'Basics en evergreens' waarin een aantal basisrecepten waarnaar regelmatig wordt verwezen. Voor de kookliefhebber met wat ervaring leuke recepten. Ze zijn duidelijk van Belgisch-Vlaamse herkomst maar Van Cauteren geeft er zo zijn eigen variaties op en laat zich ook door andere keukens inspireren. Mooie, heldere lay-out. De meeste recepten op één bladzijde; op de tegenoverliggende een mooie gerechtfoto in kleur. Receptuur beschreven in een duidelijke, informatieve en geestige stijl, de handelingen staan puntsgewijs. Op de omslagfoto ziet Van Cauteren de lezer aan, werkend achter zijn kachel. Geen register, voorin een duidelijke inhoudso…Lees verder

Over Guy Van Cauteren

Guy Van Cauteren (Berlare, 8 mei 1950 – Gent, 25 november 2020) was een Belgische kok. Hij was kok van restaurant 't Laurierblad in Berlare en werd bij het grote publiek bekend als tv-kok.

Van Cauteren groeide op in Berlare, waar zijn vader slager was. In 1979 opende hij naast de slagerij het restaurant 't Laurierblad, dat uiteindelijk twee Michelinsterren zou krijgen. In 1993 won hij op de kookwedstrijd Bocuse d'Or brons voor België. Tijdens zijn loopbaan werd hij ook een tv-gezicht. Hij was naast Herwig Van Hove te zien in het programma Krokant op de Vlaamse openbare omroep en werd tv-kok van lifestylezender Vitaya. Nadat zijn restaurant in 2013 sloot, stopte Van Cauteren met koken en ging hij in Knokke wonen.

Hij was voorzitter van de vereniging van Meesterkoks (2000-2004) en werd vice-voorzitter Vlaanderen Eurotoques (vanaf 1995). In 2008 was hij peter van de Week van de Smaak.

Van Cauteren stierf in 2020 aan de gevolgen van een slepende ziekte …Lees verder op Wikipedia

Suggesties