Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2011
172 p. : ill.
ISBN
9789002239700 (hardback)
Plaatsingssuggestie
629.77 (SISO) Koffie - Thee (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit boek bundelen chefkok Van Cauteren en kruidenkenner Van Killegem hun kennis en expertise over thee. De tekst werd opgetekend door journalist Van Laere. Het eerste deel opent met de rijke geschiedenis van thee, van het traditionele China tot het heden. Verder krijgen we algemene informatie over de soorten thee, de theekaart van Van Cauterens restaurant '’t Laurierblad', het zetten en proeven van thee, en de weldadigheid voor de gezondheid. Kadertjes bevatten enige achtergrondinformatie. Het tweede deel van het boek bevat recepten voor theedrankjes: thee voor kinderen, vrouwen en mannen, thee bij kwaaltjes, bloementhee, en groentethee. Daarna volgt een deel over de 'high tea', met bijbehorende recepten voor sandwiches, scones, gebak, koekjes etc. Een laatste deel bundelt verrassende recepten met thee, zoals heilbot gestoomd op gerookte thee en gelei van duizendblad. Achteraan volgen adressen. De recepten zijn mooi in beeld gebracht waarbij gefocust is op een deel van het gerecht …Lees verder

Over Guy Van Cauteren

Guy Van Cauteren (Berlare, 8 mei 1950 – Gent, 25 november 2020) was een Belgische kok. Hij was kok van restaurant 't Laurierblad in Berlare en werd bij het grote publiek bekend als tv-kok.

Van Cauteren groeide op in Berlare, waar zijn vader slager was. In 1979 opende hij naast de slagerij het restaurant 't Laurierblad, dat uiteindelijk twee Michelinsterren zou krijgen. In 1993 won hij op de kookwedstrijd Bocuse d'Or brons voor België. Tijdens zijn loopbaan werd hij ook een tv-gezicht. Hij was naast Herwig Van Hove te zien in het programma Krokant op de Vlaamse openbare omroep en werd tv-kok van lifestylezender Vitaya. Nadat zijn restaurant in 2013 sloot, stopte Van Cauteren met koken en ging hij in Knokke wonen.

Hij was voorzitter van de vereniging van Meesterkoks (2000-2004) en werd vice-voorzitter Vlaanderen Eurotoques (vanaf 1995). In 2008 was hij peter van de Week van de Smaak.

Van Cauteren stierf in 2020 aan de gevolgen van een slepende ziekte …Lees verder op Wikipedia

Suggesties