Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Tijdens een familiefeest verdwijnt eerst de zoon en een dag later de kleinzoon. Hun verdwijning komt onverwacht; de Zweedse inspecteur Barbarotti ziet dan ook geen verband.
Titel
De man zonder hond
Auteur
Håkan Nesser
Vertaler
Ydelet Westra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Människa utan hund
Uitgever
Amsterdam: Rainbow, 2018 | Andere uitgaves
533 p.
ISBN
9789041712882 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Håkan Nesser geniet internationale bekendheid met zijn reeks over de (gepensioneerde) rechercheur Van Veeteren. In het uitstekende De man zonder hond pakt hij uit met een nieuwe inspecteur — Gunnar Barbarotti — en een nieuwe plaats van handeling: het fictieve stadje Kymlinge, ergens in Centraal-Zweden.
Het duurt echter een hele tijd voor we effectief kennismaken met Barbarotti. Het boek begint met een uitgebreid exposé over de kleinburgerlijke familie Hermansson, waarvan de leden enkele dagen samenkomen om de verjaardag te vieren van de pater familias en diens oudste dochter. Niet iedereen kijkt uit naar het feest: de familieleden hebben niet echt een hechte band met elkaar. Er sudderen zelfs heel wat verdrongen conflicten onder de oppervlakte.
Karl Erik Hermansson (67 en net gepensioneerd) vindt zichzelf een 'pedagogische hoogvlieger'. Zijn vrouw Rosemarie voelt zich heel slecht en daar is hun zoon Robert in hoge mate verantwoordelijk voor. Hij is het zwarte schaap v…Lees verder
Tijdens een familiefeest verdwijnt eerst zoon Robert en een dag later kleinzoon Henrik. Robert kreeg landelijke bekendheid doordat hij zich tijdens een realitysoap op televisie heeft misdragen en Henrik draagt een geheim met zich mee dat hij nog niet deelde met anderen. Toch komt hun verdwijning onverwacht en inspecteur Barbarotti ziet dan ook geen verband. Hoewel het boek valt in de categorie thriller en er twee mensen verdwijnen, heeft het weinig elementen in zich die kenmerkend zijn voor een thriller. De spanning wordt vooral opgebouwd door de bijzondere (sociale) achtergronden van de individuele familieleden en mondt uit in de familietragiek tijdens het verplichte feest. Zelfs de rol van de politie is marginaal. Als lezer moet je voorbereid zijn op deze accenten. Het taalgebruik is niet moeilijk, de karakters echt, maar tamelijk somber. Normale druk.

Over Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 21 februari 1950) is een Zweedse schrijver. Nesser is docent van beroep.

Van Veeteren

Nesser werd in de jaren 90 bekend door zijn bekroonde misdaadromans met inspecteur Van Veeteren in de hoofdrol. De romans spelen zich af in Maardam in een fictief Europees land, met onder andere opvallende trekjes van Nederland en/of Vlaanderen, waar inspecteur Van Veeteren met zijn collega's wordt ingeschakeld om een moeilijke moordzaak op te helderen.

Van Veeteren is een menselijke politieman: de vraag waarom een misdaad begaan is, is voor hem ook zeer belangrijk.

In 2003 verscheen het laatste deel uit de reeks over inspecteur Van Veeteren: Fallet G.

De romans met Van Veeteren werden verfilmd met Sven Wolter als Van Veeteren.

Ander werk

Nesser heeft ook een aantal opzichzelfstaande boeken geschreven, zoals Kim Novak badade aldrig i Genesaret…Lees verder op Wikipedia

Suggesties