Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De terugkeer : misdaadroman

Håkan Nesser (auteur), Edith Sybesma (vertaler)
Een uit de gevangenis ontslagen man wordt verminkt en vermoord door spelende kinderen gevonden.
Titel
De terugkeer : misdaadroman
Auteur
Håkan Nesser
Vertaler
Edith Sybesma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Aterkomsten
Editie
5
Uitgever
Breda: De Geus, 2012 | Andere uitgaves
317 p.
ISBN
9789044520606 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In augustus 1993 verlaat Leopold Verhaven, een gewezen Zweeds atletiekkampioen, de gevangenis na een gevangenisstraf van 24 jaar voor het verkrachten en vermoorden van twee jonge vrouwen. Verhaven heeft altijd beweerd dat hij onschuldig is. Na zijn vrijlating heeft hij nog slechts één doel voor ogen: wraak nemen op de persoon die verantwoordelijk is voor zijn veroordeling.

Een jaar later wordt in de omgeving van zijn huis een mannelijk lijk, onthoofd en met afgehakte handen gevonden. Het politieteam onder de leiding van commissaris Veeteren staat aanvankelijk voor een probleem wanneer uiteindelijk blijkt dat het hier gaat om het lijk van Verhaven. Vond iemand dat hij nog niet genoeg gestraft was? Of vreesde iemand Verhavens wraak? De zaken worden er voor de commissaris niet makkelijker op, want hem wacht een heelkundige ingreep. Die drukt hem met de neus op het feit dat hij ouder wordt en hij mogelijk verplicht zal worden de teugels uit handen te geven. De combinatie van zijn d…Lees verder
Deel uit de serie over commissaris Van Veeteren, hoofdrolspeler in de politieromans van Nesser. Van Veeteren wordt geconfronteerd met een door spelende kinderen gevonden verminkte en vermoorde man. Het blijkt de oud-atletiekkampioen Verhaven te zijn, die een half jaar eerder uit de gevangenis werd ontslagen. De dubbele vrouwenmoord, die hem 24 lange jaren in de nor opleverde, heeft hij nooit bekend. Was er iemand op uit Verhaven opnieuw te straffen of sprak hij toch de waarheid en loopt de echte moordenaar nog vrij rond? De weg naar (nogal ongeloofwaardig geconstrueerde) motieven en oplossing is voor de rechercheurs (en de lezers) een nogal langdradige aangelegenheid. De roman mist vaart en goede spanningsopbouw, die toch anders zeker mede het kenmerk van de boeken van deze succesvolle Zweedse thrillerauteur zijn. Kleine druk.

Over Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 21 februari 1950) is een Zweedse schrijver. Nesser is docent van beroep.

Van Veeteren

Nesser werd in de jaren 90 bekend door zijn bekroonde misdaadromans met inspecteur Van Veeteren in de hoofdrol. De romans spelen zich af in Maardam in een fictief Europees land, met onder andere opvallende trekjes van Nederland en/of Vlaanderen, waar inspecteur Van Veeteren met zijn collega's wordt ingeschakeld om een moeilijke moordzaak op te helderen.

Van Veeteren is een menselijke politieman: de vraag waarom een misdaad begaan is, is voor hem ook zeer belangrijk.

In 2003 verscheen het laatste deel uit de reeks over inspecteur Van Veeteren: Fallet G.

De romans met Van Veeteren werden verfilmd met Sven Wolter als Van Veeteren.

Ander werk

Nesser heeft ook een aantal opzichzelfstaande boeken geschreven, zoals Kim Novak badade aldrig i Genesaret…Lees verder op Wikipedia

Suggesties