Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
In een fictief kustplaatsje worden kort na elkaar op afschuwelijke wijze drie mannen vermoord; commissaris Van Veeteren probeert samen met de lokale politie de moordenaar te vinden.
Titel
Het vierde offer
Auteur
Håkan Nesser
Vertaler
Clementine Luijten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Borkmanns punkt
Uitgever
Breda: De Geus, 2013 | Andere uitgaves
280 p.
ISBN
9789044529999 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het Zweedse kustplaatsje Kaalbringen worden in een periode van enkele maanden lugubere moorden gepleegd. Commissaris Van Veeteren reist vanuit zijn vakantieoord naar het plaatsje om een verband tussen de moorden te zoeken. In een bos nabij het stadje is het lichaam van makelaar Ernst Simmel aangetroffen. Hij is nagenoeg onthoofd door een vlijmscherp wapen. Een tijd voordien is het lijk gevonden van Heinz Eggers, een junkie en ex-gevangene. Ook zijn halswervels werden bijna doorkliefd. Wanneer Van Veeteren in Kaalbringen aan het werk gaat, wordt hij weldra geconfronteerd met het derde slachtoffer van 'de hakker': de jonge arts Maurice Rühme. Deze derde keer heeft de dader het moordwapen achtergelaten: een bijl. Alles wijst er dus op dat de dader klaar is met zijn taak. Als Beate Moerk, een vrouwelijke rechercheur, ten slotte ontdekt wat de drie dode mannen gemeen hebben, verdwijnt zij spoorloos.

De auteur heeft in Zweden reeds meerdere politieromans op zijn actief met commis…Lees verder
De handeling van deze, door de Zweedse auteur en docent (1950) geschreven politieroman speelt in het fictieve, rustige kustplaatsje Kaalbringen. In korte tijd worden vlak achter elkaar op afschuwelijke wijze drie mannen vermoord: een makelaar, een junkie en een arts. Commissaris Van Veeteren, gescheiden, van middelbare leeftijd, liefhebber van wijn en klassieke muziek, wordt door de lokale politie ter zijde gestaan. Bij het oplossen van de mysterieuze moorden raakt Van Veeterens aantrekkelijke en ambitieuze collega Beate Moerk in de macht van de dader, die op grond van de door hem als moordwapen gebruikte vlijmscherpe bijl 'de hakker' wordt genoemd. Van zijn opleider Borkmann weet Van Veeteren, dat politiewerk vanaf een bepaald punt alleen nog maar een kwestie van denkwerk is (zie de oorspronkelijke Zweedse titel). Nesser schept een geloofwaardig en spannend verhaal in een zeer bewust geconstrueerde, fictieve omgeving. De roman is een intelligente, klassieke policier. Normale druk.

Over Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 21 februari 1950) is een Zweedse schrijver. Nesser is docent van beroep.

Van Veeteren

Nesser werd in de jaren 90 bekend door zijn bekroonde misdaadromans met inspecteur Van Veeteren in de hoofdrol. De romans spelen zich af in Maardam in een fictief Europees land, met onder andere opvallende trekjes van Nederland en/of Vlaanderen, waar inspecteur Van Veeteren met zijn collega's wordt ingeschakeld om een moeilijke moordzaak op te helderen.

Van Veeteren is een menselijke politieman: de vraag waarom een misdaad begaan is, is voor hem ook zeer belangrijk.

In 2003 verscheen het laatste deel uit de reeks over inspecteur Van Veeteren: Fallet G.

De romans met Van Veeteren werden verfilmd met Sven Wolter als Van Veeteren.

Ander werk

Nesser heeft ook een aantal opzichzelfstaande boeken geschreven, zoals Kim Novak badade aldrig i Genesaret…Lees verder op Wikipedia

Suggesties