Boek
Nederlands

Gabriëls gave

Hanif Kureishi (auteur)
Door de echtscheiding van zijn ouders, een rockmuzikant en een serveerster, ontdekt een 15-jarige jongen zijn creatieve talent.
Titel
Gabriëls gave
Auteur
Hanif Kureishi
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Gabriel's gift
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2001
221 p.
ISBN
90-414-0540-2

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 45 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hanif Kureishi beschrijft in voorliggende roman een crisismoment in het leven van de 15-jarige Gabriël en zijn vader, een op de dool geraakte muzikant. Pa en ma zijn uit elkaar gegaan. "Nu was pap weg en woonde ergens anders. De wereld stond misschien niet helemaal op zijn kop, maar hij hing vreemd en gevaarlijk scheef en wiebelde als een gek." 's Nachts krijgt Gabriël bezoek van zijn overleden tweelingbroer Archie. De gesprekken die hij met hem voert, bieden steun en troost.

Een ommekeer komt er na een bezoek aan rockster Lester Jones, in wiens band The Leather Pigs zijn vader vroeger nog gitaar gespeeld heeft. Lester bezit een gave: verbeelding. Dat talent is een gave die je moet cultiveren. Daarbij is het van belang om mensen te vinden die je steunen en inspireren. Gabriël besluit Lesters voorbeeld te volgen en zijn eigen weg te gaan. Hij wil schilderen en films maken. Talent, daar gaat het dus om. En wie geen talent heeft moet slim zijn. Over talent en over ambitie. Over…Lees verder
De Britse schrijver Hanif Kureishi (1954) is bekend als schrijver van filmscenario's ('Sammy and Rosie get laid', 'My beautiful Laundrette') en romans ('The black album', 'Intimacy'). Hoofdpersoon van deze nieuwe roman is Gabriël, een vijftienjarige Londense jongen die veel steun heeft aan het contact met zijn vroeggestorven tweelingbroer. En Gabriël heeft alle hulp nodig die hij kan krijgen, want zijn vader is een aan lager wal geraakte rockmuzikant, zijn moeder werkt in een kroeg en laat zich door Jan en alleman inpalmen, en zijn oppas Hannah is een vreemd en onbereikbaar meisje. Gabriëls ontmoeting met de charismatische Lester Jones (een onmiskenbaar portret van David Bowie, die de muziek schreef voor de verfilming van Kureishi's 'The Buddha of Suburbia') zet echter de sluizen van zijn ongebreidelde creativiteit open. Sterke moderne adolescenten-roman, waarin humor, magie en sociaal-realisme hand in hand gaan. Goede vertaling. Kleine druk.

Over Hanif Kureishi

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Nrbelex

Hanif Kureshi (Bromley, Londen, 5 december 1954) is een Engelse roman- en toneelschrijver en filmer van gedeeltelijk Pakistaanse afkomst. In zijn werk komen onder andere de thema's ras, nationalisme, immigratie en seksualiteit aan de orde. In 2008 nam The Times Kureishi op in haar lijst met de vijftig grootste Engelstalige schrijvers sinds 1945.

Leven

Kureishi werd geboren in Londen als zoon van een Pakistaanse vader en een Engelse moeder. Zijn vader, Rafiushan, stamde uit een welvarende familie uit Madras waarvan de meeste leden bij de splitsing van Brits Indië in 1947 verhuisden naar Pakistan. Rafiushan kwam naar Engeland om er rechten te studeren, maar zei deze studie spoedig vaarwel en was later werkzaam als medewerker van de Pakistaanse ambassade. Na het huwelijk van zijn vader en moeder, Audry Buss, ging het gezin in Bromley wonen, waar Kureishi geboren werd.

Na de middelbare school studeerde Kureishi een jaa…Lees verder op Wikipedia