Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het lichaam

Hanif Kureishi (auteur)
Een ouder wordende man gaat in zijn streven een jong uiterlijk te behouden erg ver.
Titel
Het lichaam
Auteur
Hanif Kureishi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The body
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2003
135 p.
ISBN
90-414-0729-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 40 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het werk van Hanif Kureishi balanceert gedurig op het slappe koord tussen het persoonlijke en het politieke. Na de affaire omtrent De duivelsverzen van Salman Rushdie schreef Hanif Kureishi The black album (1996), een boek over islamitisch fundamentalisme, om uit te zoeken "waarom ze mijn vriend willen vermoorden". Rushdie was eerder vol lof geweest over de debuutroman van Kureishi, De boeddha van de buitenwijk, het verhaal van Karim, de zoon van een Engelse moeder en een Indische vader. Het politieke en het persoonlijke komen samen in de problematiek van de gemengde relaties in zijn filmscripts My Beautiful Laundrette en Sammy and Rosie Get Laid. Later ging Kureishi, die filosoof is van opleiding, zich concentreren op het intieme, in Liefde in tijden van weemoed (1997) en het door Patrice Chéreau verfilmde, niet voor niets getitelde Intimiteit (2001). Ten slotte maakte hij de stap naar de verbeelding met Gabriëls gave. Al deze …Lees verder
De mens probeert op alle mogelijke manieren jong te blijven. Waar zal dat eindigen? Bij een heel nieuw lichaam, zoals te lezen valt in deze gave korte roman van Hanif Kureishi. De toneelschrijver Adam, een lichamelijk aftakelende zestiger, laat zich door een 'verjongde acteur' overhalen tijdelijk in een transplantatielichaam te leven, een 'newbody'. De ingreep wordt verricht in een pakhuisachtige privé-kliniek, waar Adams oude lichaam opgeslagen wordt. De nieuwe Adam begint aan een tocht door Europa die tevens een verkenningsreis door het lichaam van een 25-jarige is. Na een halfjaar zal hij zijn oude lichaam terugkrijgen, maar of dat lukt - dat er verwezen wordt naar 'Dorian Gray' is omineus. Kureishi lardeert zijn amusante (en soms macabere) vertelling met beschouwingen over het ouder worden, lichamelijk verval en besef van het zelf. 'Het lichaam' verscheen helaas in een verkorte versie: de Engelse uitgave bevat als bonus een aantal korte verhalen. Paperback; kleine druk.

Over Hanif Kureishi

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Nrbelex

Hanif Kureshi (Bromley, Londen, 5 december 1954) is een Engelse roman- en toneelschrijver en filmer van gedeeltelijk Pakistaanse afkomst. In zijn werk komen onder andere de thema's ras, nationalisme, immigratie en seksualiteit aan de orde. In 2008 nam The Times Kureishi op in haar lijst met de vijftig grootste Engelstalige schrijvers sinds 1945.

Leven

Kureishi werd geboren in Londen als zoon van een Pakistaanse vader en een Engelse moeder. Zijn vader, Rafiushan, stamde uit een welvarende familie uit Madras waarvan de meeste leden bij de splitsing van Brits Indië in 1947 verhuisden naar Pakistan. Rafiushan kwam naar Engeland om er rechten te studeren, maar zei deze studie spoedig vaarwel en was later werkzaam als medewerker van de Pakistaanse ambassade. Na het huwelijk van zijn vader en moeder, Audry Buss, ging het gezin in Bromley wonen, waar Kureishi geboren werd.

Na de middelbare school studeerde Kureishi een jaa…Lees verder op Wikipedia