Hier is de boze heks

Hanna Kraan (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
+1
Hier is de boze heks
×
Hier is de boze heks Hier is de boze heks
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Dertig verhalen over de boze heks. Ze maakt de dieren in het bos soms erg bang, maar kan ook heerlijke snoepjes en appeltaart toveren. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Heksen
Titel
Hier is de boze heks
Auteur
Hanna Kraan
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2019 | Andere uitgaves
176 p. : ill.
ISBN
9789056377144 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Toen mijn dochter nog een kleuter was, was ze weg van de boze heks. Het eerste boek dat ze zelf mocht kopen was Toveren met de boze heks van Hannah Kraan. Intussen zijn de boeken bestsellers geworden, bewerkt tot een televisieserie en vertaald in o.m. het Duits, Engels en Sloveens.

In deze bundel zijn dertig verhalen samengebracht uit de zeven boeken die tussen 1990 en 2003 verschenen, geïllustreerd in kleur door Annemarie van Haeringen.

Het succes van de verhalen schuilt zonder twijfel in de bijzondere typering van de heks en de dieren in het bos. De boze heks is de kwaadste nog niet, ze kan zelfs heel lief zijn en de dieren helpen. Zo tovert ze het ineengestorte hutje van de egel weer heel. Hoed je echter als ze echt boos wordt en gaat toveren. Dan is niemand nog veilig. Precies haar grillige, onvoorspelbare karakter zorgt voor spanning, of zoals de haas het stelt: "ze is nu eenmaal niet te vertrouwen".

De boze heks woont in het bos samen met de haas, de …Lees verder
Selectie van dertig verhalen uit de zes eerder verschenen boeken over de boze heks. Vrolijke, geestige, in vlotte, eigentijdse taal vertelde verhalen over de boze heks (een echte mopperkont) die met haar vrienden egel, haas, uil en merel en de andere dieren in het bos woont, waar natuurlijk van alles gebeurt. Van de vier vrienden kan de haas de beste plannetjes bedenken, is uil altijd een beetje bang, bederft egel de boel vaak door zijn verkeerde opmerkingen en is merel de boodschapper. De dieren kunnen het niet altijd even goed vinden met de boze heks, haar gemopper en rare toverkunsten, maar als haar zus, de kwaaie Zuiderheks op bezoek komt, zijn de dieren toch het liefst bij 'hun' heks in de buurt. Bovendien kan de boze heks ook heerlijke soepjes en appeltaart toveren. Mooi uitgegeven, heerlijk voorleesboek in fors formaat, waarin de vele, vrolijke, uitstekend bij de verhalen aansluitende illustraties van Annemarie van Haeringen allemaal in kleur zijn. Leuk om voor te lezen vanaf c…Lees verder

Hier is de boze heks

Hier is de boze heks' van Hanna Kraan bevat een selectie van de mooiste verhalen uit de zes eerder verschenen 'boze heks'-titels. Ze nemen je mee naar het dierenbos waar de boze heks geregeld onvoorspelbaar onstuimig door het bos stuift. Gelukkig houdt ze dat nooit lang vol. Meestal dankzij de eerbiedwaardigheid waarmee haas met haar omspringt en de rust waarmee uil haar benadert. Meer dan eens redden zij het onbeholpen, op zichzelf gerichte egeltje uit de handen van de met toverspreuken dreigende heks. De dertig, met humor doorweven verhalen, kunnen los van elkaar gelezen worden. De taal is sober én mooi. Pittige dialogen en levendige beschrijvingen schetsen een herkenbaar beeld van de situaties waarin de dieren –met menselijke trekjes- verzeild raken. De zachte zwarte tekeningen waarmee Annemarie van Haeringen de karakters van de bosbewoners in de verschillende delen treffend wist te schetsen, zijn hier in kleur terug te vinden. Sfeervolle, vaak paginavullende beelden verlevendigen …Lees verder

Over Hanna Kraan

Hanna Kraan (Rotterdam, 24 juli 1946 – Soest, 2 januari 2011) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Aan de Universiteit van Utrecht studeerde zij Italiaans. Ze was werkzaam aan het Rotterdams Conservatorium als lerares Italiaans.

Ze begon met schrijven voor het tijdschrift Boerderij, waarvoor ze korte verhaaltjes over dieren schreef: een haas, een egel, een merel en een uil. Nadat ze gestopt was bij het tijdschrift, bewerkte ze haar verhalen voor een voorleesbundel. Dit eerste boek, Verhalen van de boze heks, verscheen in 1990 bij Lemniscaat en is nog altijd haar succesvolste boek. De boze heks is weer bezig! (1992), Bloemen voor de boze heks (1994), Toveren met de boze heks (1996), De boze heks geeft een feest (2002) en Lang leve de boze heks (2003) werden genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. De illustraties zijn van Annemarie van Haeringen.

Bij Villa Achterwerk werd een televisieserie…Lees verder op Wikipedia

Suggesties