Algoritmes aan de macht : hoe blijf je menselijk in een geautomatiseerde wereld?

Hannah Fry (auteur), Johannes Jonkers (vertaler)
+1
Algoritmes aan de macht : hoe blijf je menselijk in een geautomatiseerde wereld?
×
Algoritmes aan de macht : hoe blijf je menselijk in een geautomatiseerde wereld? Algoritmes aan de macht : hoe blijf je menselijk in een geautomatiseerde wereld?

Algoritmes aan de macht : hoe blijf je menselijk in een geautomatiseerde wereld?

Analyse van de betekenis en het toekomstperspectief van algoritmes, kunstmatige intelligentie en deep learning voor het dagelijks leven.
Titel
Algoritmes aan de macht : hoe blijf je menselijk in een geautomatiseerde wereld?
Auteur
Hannah Fry
Vertaler
Johannes Jonkers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Hello world : how to be human in the age of the machine
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2019 | Andere uitgaves
272 p. : ill.
ISBN
9789044538823 (paperback)
Plaatsingssuggestie
640.4 (SISO) Techniek (ZIZO)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Hello World' waren de eerste woorden ooit die op een computerscherm als interactieve tekst verschenen. Hannah Fry (1984, hoogleraar wiskunde University College Londen) gebruikt deze memorabele woorden als de Engelse titel van deze uitermate interessante paperback. Fry maakt voor de IT-leek duidelijk wat computeralgoritmes zijn en hoe die gebruikt worden. Tot hoever beïnvloeden ze ons alledaagse leven? Daarbij gaat Fry aan de hand van mooie voorbeelden uitgebreid in op kunstmatige intelligentie en deep learning. Als uitwerking daarvan bespreekt zij helder de risico's van het gebruik van algoritmes door zelflerende datacentra, de rechtspraak, de gezondheidszorg en het verkeer. Zij bekritiseert machtsgebruik en consumentenmanipulatie door algoritmes, maar zonder in een doemscenario te vervallen. Dit uiterst toegankelijk geschreven boek, voorzien van een zeer uitgebreid notenapparaat, is welhaast het enige in zijn soort dat deze moeilijke en abstracte materie voor leken inzichtelijk maakt.

Over Hannah Fry

CC BY 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Hannah Fry (° februari 1984, Harlow) is een Engelse wiskundige, auteur, docent, radio- en televisiepresentator, podcaster en spreker. In haar werk bestudeert zij patronen van menselijk gedrag, zoals interpersoonlijke verhoudingen bij dating en hoe de wiskunde daarop van toepassing kan zijn. In 2018 zette zij voor BBC Four een grootschalig, app-gestuurd sociaal experiment op om de verspreiding van een pandemie in kaart te brengen. Het project resulteerde in de documentaire Contagion! The BBC Four Pandemic , die bij het uitbreken van de coronapandemie begin 2020 beschouwd werd als een “generale repetitie”. Zij concludeerde toen: 'Halve maatregelen volstaan niet om de verspreiding van een virus te temperen.'

Dr. Fry gaf talloze lezingen en enkele TED-conferenties, werkte mee aan radio- en televisieprogramma's.

Hannah Fry is gehuwd, en heeft twee kinderen.

Publicaties