Boek
Nederlands

Spiritualiteit van de tuin

Hans Alma (redacteur), Frank G. Bosman (redacteur)
Academische teksten over tuin en spiritualiteit naar aanleiding van een symposium in 2016 met kunst en religie als thema.
Titel
Spiritualiteit van de tuin
Redacteur
Hans Alma Frank G. Bosman
Taal
Nederlands
Uitgever
Zoetermeer: Meinema, 2017
160 p.
Verschijningsdatum
28-04-2017
ISBN
9789021143910 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Essaybundel (en een interview) van theologen, religiewetenschappers, architecten en een monnik rond het symposium 'Spiritualiteit van de tuin' van 14 april 2016 in Utrecht over de verschillende aspecten van 'tuinspiritualiteit’. Dit kent een breed spectrum, weergegeven in de dito interpretaties van de slotopmerking 'we moeten onze tuin bewerken' in het boek van Voltaire 'Candide': van aards, volhardend werk tot en met de verheven paradijselijke staat. Aan bod komen de tuin in religieuze kunst (bijvoorbeeld in die van de kunstenaar Marc Mulders), de tuin als spirituele beleving (hier vooral op het christendom en de islam gericht) en het contemplatieve leven (zoals de lege binnenhof als expressie van de ongrijpbare God in de Abdij Lilbosch in het Limburgse Echt), als natuurembleem (met een wisselende historische relatie tussen mens en natuur), de tuin in legenden (zoals de beloofde paradijstuin bij de nizarische isma’ilieten) en literatuur (de onttovering ervan bij de dichter Rutger Kop…Lees verder

Over Hans Alma

Hendrikjen Antonia (Hans) Alma (Nijmegen, 28 mei 1962) is een Nederlands psycholoog, hoogleraar psychologie en zingeving aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) te Utrecht en voormalig rector magnificus aldaar.

Loopbaan

Alma studeerde andragologie in Leiden en psychologie in Nijmegen. In 1998 promoveerde ze aan de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ze heeft gewerkt als universitair docente godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden. Sinds 2003 is zij als hoogleraar Psychologie en zingeving verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.

Haar inaugurele rede De parabel van de blinden: psychologie en het verlangen naar zin ging over psychologie en zingeving. Haar aandachtsgebieden zijn: het belang van creativiteit en verbeelding voor identiteitsontwikkeling en zingeving, en de relevantie van kunst…Lees verder op Wikipedia

Suggesties