Boek
Nederlands

De geschiedenis van Suriname

Hans Buddingh' (auteur)

De geschiedenis van Suriname

In de reeks:
Rainbow; 1238
De geschiedenis van Suriname, van de eerste kolonisatie in de zestiende eeuw tot de democratische presidentsverkiezing van Desi Bouterse, hoofdverdachte in het Decembermoordenproces, in 2010. Over slavernij, oorlogen, drugshandel, economische teloorgang etc.
Titel
De geschiedenis van Suriname
Auteur
Hans Buddingh'
Uniforme titel
Geschiedenis van Suriname
Taal
Nederlands
Editie
Vijfde bijgewerkte editie
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Rainbow, 2017 | Andere uitgaves
576 p. : ill.
ISBN
9789041712516 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Suriname 941 (SISO) Landen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Buddingh' begint dit overzicht van de geschiedenis van Suriname bij de prekolonisatie en de inheemse volken, de zogenaamde ontdekking en de daaruit voortvloeiende handelsactiviteiten die sterk worden betwist. Dan het bestuur en de strijd om de macht. In het derde hoofdstuk schetst hij de koloniale samenleving; in het vierde de slavernij met daarop aansluitend in vijf de marronnage, ofwel de van de plantages gevluchte slaven. Vervolgens start hij met de transformatie van de koloniale maatschappij tot het 'moderne' Suriname, een proces dat via autonomie, onafhankelijkheid en terugkeer naar een burgerbewind naar het heden loopt. Dit is een geweldig boek met de kanttekening dat de beschreven geschiedenis er waarschijnlijk volstrekt anders zou uitzien als deze door de oorspronkelijke bewoners zou zijn beschreven. Met spaarzame afbeeldingen, grafieken, tabellen en kaartjes in zwart-wit, een uitvoerig, beredeneerd literatuuroverzicht en een register. Deze nieuwe editie is herzien en up-to-da…Lees verder

Over Hans Buddingh'

J. (Hans) Buddingh' (1951) is een redacteur van NRC Handelsblad, schrijver en surinamist.

Buddingh' studeerde economie. Hij schreef De geschiedenis van Suriname, dat gezien wordt als een standaardwerk over Suriname. In 2012 verscheen een herziene editie (en vierde druk) bij Nieuw Amsterdam en NRC Boeken. In 1995 en 1999 verschenen de eerste en tweede herziene druk. Het boek beschrijft een geschiedenis van Suriname vanaf de 16e eeuw tot 2012. In 1994 schreef Buddingh' met Marcel Haenen (toenmalig correspondent Latijns-Amerika bij NRC Handelsblad) het boek ''De danser'' over het Surinaamse drugskartel en de banden met de Colombiaanse cocaïnemaffia.

Bibliografie

  • De geschiedenis van Suriname, 2012, ISBN 9789046811030
  • De danser, 1994 (samen met Marcel Haenen), ISBN 9029520159
  • Surinam: politics, economics, and society, 1987 (samen met Henk E. Chin)

Lees verder op Wikipedia