Boek
Nederlands

Een ijsbeer in de tropen

Hans De Beer (auteur), Burny Bos (bewerker)
+1
Een ijsbeer in de tropen
×
Een ijsbeer in de tropen Een ijsbeer in de tropen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het ijsbeertje Lars drijft op een ijsschots weg van de Noordpool en belandt in het warme Afrika. Hij krijgt van alle kanten hulp en keert weer veilig bij zijn ouders terug. Prentenboekje met zachtgetinte illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
IJsberen
Titel
Een ijsbeer in de tropen
Auteur
Hans De Beer
Bewerker
Burny Bos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Kleiner Eisbär, wohin fährst du?
Editie
10
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2006 | Andere uitgaven
[26] p. : ill
ISBN
9789055791859 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Weglopen - Verdwalen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lars, een vertederend ijsbeertje, is al drijvende op een ijsschots zijn vader uit het oog verloren. Na een lange, eenzame tocht belandt hij helemaal in het warme Afrika. Dankzij de hulp van verschillende dieren komt hij weer terug bij zijn ouders. Het belangrijkste thema in dit verhaal, een avontuurlijke reis en de veilige terugkeer in de eigen vertrouwde omgeving, vertelt en passant enkele reële tegenstellingen in klimaat/omgeving en enige gedragingen van dieren. Daarnaast bevat deze vertelling ook fantasie-elementen (o.a. een ijsbeer in de tropen!). De sfeervolle, zachtgetinte illustraties zijn geschilderd met een warme betrokkenheid en drukken samen met de tamelijk korte tekst de emoties en belevenissen van het ijsbeertje uit. De vriendelijke dieren tonen veel menselijke trekken. De tekst is direct en eenvoudig, zowel in zinsbouw als woordkeus. Het verhaal nodigt als vanzelfsprekend uit tot gesprekjes over verschillen in koude en warme regionen. Zeer verzorgde uitgave. Vanaf ca. 3 …Lees verder

Een ijsbeer in de tropen

Lars, de kleine ijsbeer, mag voor de eerste keer mee met zijn vader naar de grote ijsvlakte aan zee. Alles rondom hen is wit. Zo wit als zijn berenvacht. Vader ijsbeer toont zijn zoon hoe hij een vis vangt terwijl hij zwemt. Lars is fier op zijn vader. Hij leert ook hoe hij zich tegen de wind moet beschermen. Wanneer Lars 's morgens wakker wordt, schrikt hij ,want hij staat alleen op een stukje ijsschots midden op zee. Alle ijs rondom hem begint te smelten en Lars komt in warmer water terrecht. Hij kan zich nog net aan een ronddobberende ton vastklampen. Na een hele lange tijd drijft Lars in de richting van land dat er heel groen uitziet. Het witte ijsbeertje steelt het hart van iedereen. Zo lief, guitig, met een hoog knuffelgehalte verovert het de jungle, vol dieren die hij niet kent. Een orka brengt hem terug naar huis.

Ook in dit tiende boek over zijn avonturen verovert Lars ieders hart. De dieren zijn realistisch getekend en toch stralen ze veel gevoel uit.