Verhalen en anekdotes over vijftig lievelingsvogels van de auteur en cabaretier, en herinneringen aan het voormalige tv-programma ‘Baardmannetjes’ dat hij samen met vogelaar Nico de Haan maakte.
Titel
Wensvogels
Auteur
Hans Dorrestijn
Illustrator
Elwin van der Kolk
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, copyright 2020
143 p. : ill.
ISBN
9789038809274 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hans Dorrestijn (1940) is bekend als cabaretier en schrijver. Het is de auteur met enige moeite gelukt om net voor zijn tachtigste verjaardag vijftig lievelingsvogels uit te kiezen. De verhalen over Dorrestijns ervaringen met deze vogels zijn afgewisseld met zijn herinneringen aan het voormalige televisieprogramma ‘Baardmannetjes’. Ook zijn er enkele ‘sombere monologen’ ingelast ‘om het boek het nodige gewicht te verschaffen’. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met fraaie vogelschilderingen in kleur van Elwin van der Kolk (1972). Dorrestijn schrijft openhartig in dit werk, zo vertelt hij in het hoofdstuk ‘Kauwtjes’ dat het hem zwaar valt om over ze te schrijven, omdat hij verdrietige herinneringen heeft aan een verloren jeugdliefde die net zulke blauwe ogen had. Het boek telt vooral leuke verhalen en anekdotes, zoals in hoofdstuk ‘Succes’, waarin Dorresteijn zijn Baardmannetjes-collega en vogelaar Nico de Haan (1947) in de maling neemt. In ‘Hoenders’ omschrijft Dorrestijn hoe hij als…Lees verder

Over Hans Dorrestijn

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Koen Suyk / Anefo

Hans Dorrestijn (Ede, 16 juni 1940) is een Nederlandse tekstschrijver, vertaler, schrijver en cabaretier, met een typische zwartgallige stijl. Hij schrijft ook teksten en liedjes voor andere cabaretiers en voor de kinderserie Sesamstraat.

Biografie

Dorrestijn werd in Ede geboren. Zijn vader Hendrik was actief in het verzet en stierf in 1942 in kamp Amersfoort. Hierna groeide hij op bij zijn stiefvader, die een grote inspiratiebron was. Dorrestijn doorliep de kweekschool en studeerde Nederlands aan de MO-lerarenopleiding in Amsterdam. Hierna was hij zeven jaar lang leraar op het Wagenings Lyceum.

In 1975 ging Dorrestijn aan de slag als tekstschrijver en cabaretier. Hij schreef teksten voor Herman van Veen, Joost Prinsen, Jenny Arean, Adèle Bloemendaal en voor de cabaretgroep Don Quishocking. Voor het album Zing je moerstaal dat als boekenweekgeschenk van 1976 door Ad Visser werd bedacht en geproduceerd schreef hij Lees verder op Wikipedia

Suggesties