Boek
Nederlands
Tijdens de grote economische crisis die in Duitsland vooraf gaat aan de machtsovername door de Nazi's komt het geluk van een pasgetrouwd stel zwaar onder druk te staan.
Titel
Wat nu, kleine man?
Auteur
Hans Fallada
Vertaler
Nico Rost Anne Folkertsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Kleiner Mann was nun?
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2022 | Andere uitgaven
349 p.
ISBN
9789059364943 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tijdens de grote economische crisis die in Duitsland vooraf gaat aan de machtsovername door de Nazi’s komt het geluk van een pasgetrouwd stel zwaar onder druk te staan. Na de geboorte van een kind en het ontslag van de man - slachtoffer van een reorganisatie - wordt hun financiële positie steeds nijpender en verhuizen ze noodgedwongen naar een tuinhuisje in een voorstad van Berlijn. Door het sterke karakter van de vrouw en het vasthouden aan een integere levenswijze blijft er hoop op enig privé-geluk. Qua stijl en personages weliswaar wat gedateerd (en ook zeker niet zo spannend als het in 2010 verschenen 'Alleen in Berlijn'), maar toch een authentieke roman met actualiteitswaarde over de worsteling van de kleine man die de dupe is van de heersende maatschappelijke context en niet in staat is het lot in eigen handen te nemen. Bij verschijning in 1932 een Europees publiekssucces. Ongewijzigde herdruk van een herziene en gecomplementeerde vertaling die licht leest. Kleine druk.

Over Hans Fallada

Hans Fallada (pseudoniem van Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen; Greifswald, 21 juli 1893 - Berlijn, 5 februari 1947) was een Duits schrijver. Hij was onder meer ambtenaar, boekhouder en nachtwaker voordat hij zich geheel aan het schrijven wijdde. In 1931 verscheen zijn eerste succesvolle roman 'Bauern, Bonzen und Bomben'. In 1932 kwam zijn roman Kleiner Mann, was nun? uit. Deze roman, die in meer dan 20 talen is vertaald, maakte hem wereldberoemd. In Nederland verscheen het als Wat nu, kleine man? in 1932, uitgeverij Servire Katwijk.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Fallada voor “Duitslands geestelijke herbewapening”. Hij hield zijn landgenoten voor dat zij moesten opbouwen, zich niet overgeven aan utopieën, aanpakken wat hun voor de handen kwam en wat vreugde gaf aan de mensen, die door de oorlog waren ontmoedigd en wat de gemeenschap ten nutte is.

Pas na zijn dood verschenen Der Alpdruck (1947), Jeder stirbt für sich allein (19…Lees verder op Wikipedia