Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De dans van de drummers

Hans Hagen (auteur), Philip Hopman (illustrator)
+1
De dans van de drummers
×
De dans van de drummers De dans van de drummers
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sidi en vijf andere Ghanese kinderen krijgen trommelles van meesterdrummer Dudu Addi. Ze kiezen hun eigen trommel en bij een foute keuze moeten ze weggaan. Dudu Addi helpt de kinderen door ze een verhaal over henzelf te vertellen. Daarna vertelt hij zijn eigen verhaal.
Onderwerp
Ghana, Trommels
Titel
De dans van de drummers
Auteur
Hans Hagen 1955-
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012 | Andere uitgaves
105 p. : ill.
ISBN
9789045113890 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De dans van de drummers is een sprookjesachtige raamvertelling naar Hagens ingevingen tijdens zijn verblijf in Ghana en speelt zich af in de binnenlanden van Afrika. Gedurende één nacht vertellen zes kinderen, onder leiding van meester-drummer én meesterverteller Dudu Addi, elkaar verhalen. "Drie soorten verhalen", licht Hagen in het nawoord van zijn boek toe: "Sommige zijn echt gebeurd. Andere echt verzonnen. En sommige verhalen bestonden al, die heb ik op mijn manier verteld".

De licht moralistische sprookjes over o.a. moed, eerlijkheid en onzelfzuchtigheid worden niet zonder reden verteld: de kinderen zijn de zes nieuwe leerlingen van Dudu Addi. Elk van hen moet in deze nacht uit de zes trommels die onder gekleurde doeken op hun nieuwe meesters staan te wachten, de juiste kiezen. En juist betekent de trommel onder de doek in de kleur die het beste bij ieder kind past.

De vier jongens en twee meisjes kunnen nauwelijks wachten tot ze mogen kiezen en met de tromme…Lees verder
In Afrika hebben zes kinderen zich verzameld rond de zieke meesterdrummer Dudu Addi. Ieder kind moet een trommel uitzoeken en een bijbehorend teken. Wie de verkeerde trommel kiest, krijgt geen les. Dudu Addi helpt ieder kind bij de keuze door over elk van hen een verhaal te vertellen. De schrijver vertelt in het nawoord dat enkele verhalen echt gebeurd zijn en andere verzonnen zijn. De verhalen geven stuk voor stuk een prachtig beeld van de sfeer en gebruiken in Afrika. Aan het eind van het verhaal wanneer de zeven bijeen zijn om te trommelen, komen de verschillende verhalen op een prachtige manier bij elkaar. Een raamvertelling, opgebouwd uit 21 korte hoofdstukken en geschreven in een prettige stijl met eenvoudige korte zinnen. Het boek is verlevendigd met kleurenillustraties die een hele of dubbele pagina beslaan. Ze geven het verhaal een extra dimensie. Op het omslag zijn zes Afrikaanse kinderen te zien rondom een kampvuur. Winnaar van de Gouden Griffel 2004. Vanaf ca. 9 jaar.

De dans van de drummers

Diep in Afrika leeft men op het ritme van de drum. Drummen is iets dat je niet zomaar leren kan. Het is iets bijzonders, een verheven vaardigheid die iedere drummer op zijn drum uitoefent. Het is een hele eer als de meester-drummer van het dorp zijn kunsten aan jou wil doorgeven. Die eer valt zes kinderen deze nacht te beurt. De maan staat vol aan de hemel, het kampvuur knettert… Sssst, het ritueel begint.
Een prachtig boek geschreven vol ritme, overgoten met een melodie van magie en geheimzinnigheid. Net zoals bij een mooi lied kan je niet anders dan het boek in zijn totaliteit te absorberen. Je leest het met andere woorden in één ruk uit. Ook al is het een heruitgave van een boek uit 2003, de illustraties van Philip Hopman blijven mooi en stralen perfect de sfeer uit die het verhaal creëert.
Achteraan in het boek geeft Hans Hagen wat meer uitleg bij het ontstaan van het boek. Het lijkt of hij met een gigantische telescoop een uitzicht op Afrika biedt en dan vooral op Gha…Lees verder

Over Hans Hagen

Johannes Clasinus (Hans) Hagen ('s-Graveland, 10 september 1955) was leraar Nederlands, speldocent en redacteur van een jeugdtijdschrift voor hij fulltime schrijver werd.

Met echtgenote Monique Hagen schreef hij twee prentenboeken Banaan en De opruimspin, en vier dichtbundels Daar komt de tijger, Misschien een olifant, Jij bent de liefste en Van mij en van jou.

Monique en Hans schreven ook een informatief boek over paarden, Het paardenboek. Het verscheen mei 2005. Ze spelen met het idee een tweede deel te schrijven, omdat lang niet alles over paarden in het eerste boek paste. Daarna schreef hij nog meer bundels zoals "Nooit denk ik aan niets".

Boeken van Hans Hagen zijn in elf landen in dertien talen vertaald. Hans en Monique Hagen bezoeken regelmatig Nederlandse scholen in binnen- en buitenland. Hans werkte bijvoorbeeld in Singapore, Indonesië, Ghana, Tanzania, Kenia, Egypte, Bonaire, Curaçao, Dubai, Pra…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek