Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Yuna's maan

Hans Hagen (auteur), Martijn van der Linden (illustrator), Floor Minnaert (muziek)
Oma wil dat Yuna (12) haar plaats inneemt als verhalenverteller, maar Yuna weet niet of ze dat wel kan. Op een nacht komt er een vreemdeling naar het eiland. Zal hij Yuna kunnen helpen? Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Vertellen, Grootouders
Titel
Yuna's maan
Auteur
Hans Hagen 1955-
Illustrator
Martijn van der Linden
Muziek
Floor Minnaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2017 | Andere uitgaven
109 p. : ill. + mp3-cd
Aantekening
De mp3-cd bevat het verhaal voorgelezen door de auteur en voorzien van muziek door Floor Minnaert
ISBN
9789045119151 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Yuna woont op een eiland. Het wordt steeds moeilijker om dicht bij huis vis te vangen en vissersboten moeten verder de zee op. Yuna’s oma is de verhalenvertelster van het dorp en wil deze taak overdragen aan haar 12-jarige kleindochter Yuna. Op een nacht komt er een vreemdeling naar het eiland, die enkele keren bij volle maan een verhaal vertelt en de bewoners helpt bij de visvangst. Uiteindelijk vindt Yuna de durf om een eigen stem aan haar verhalen te geven. Erg knap opgebouwd en in ritmisch taalgebruik geschreven verhaal rondom het belang van verhalen vertellen binnen een kleine gemeenschap van mensen. De verhalen die met duidelijke verhaaltradities verteld worden, zijn organisch verweven in het hoofdverhaal. De hoofdpersoon Yuna, met al haar twijfels of zij ooit verhalenvertelster kan worden en ook haar grootmoeder die haar man erg mist als zijn vissersboot niet terugkomt, komen écht tot leven. De bijbehorende liederen, die te beluisteren zijn op de bijgevoegde mp3-cd, passen ook …Lees verder

Yuna's maan

In de kleine eilandgemeenschap waar Yuna woont, staat alles in het teken van het vissen, en van de maan. Elke volle maan verzamelt iedereen rond de zwarte steen, om te luisteren naar de verhalen van Yuna’s oma. Maar nu opa vermist is op zee, lukt het oma niet meer om verhalen te verzinnen. De reus Arp die op een avond het dorp komt in gewandeld, neemt het van haar over. Elke volle maan gooit hij zijn visnet uit, slaat hij een vislijn in de maan, en langs daar komen allerlei dieren naar beneden. Vervolgens vertelt hij een verhaal, om nadien in slaap te vallen voor de komende weken. Heel het eiland kan zolang eten van Arps net dat altijd boordevol en loodzwaar is.

In een heel poëtische stijl sleept Hans Hagen je mee naar deze magisch realistische wereld. Waarin hij een mooi contrast bouwt tussen enerzijds het harde vissersbestaan met onzekerheid en angst, en anderzijds de prachtige vertelcultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is de combinatie ook van…Lees verder

Over Hans Hagen

Johannes Clasinus (Hans) Hagen ('s-Graveland, 10 september 1955) was leraar Nederlands, speldocent en redacteur van een jeugdtijdschrift voor hij fulltime schrijver werd.

Met echtgenote Monique Hagen schreef hij twee prentenboeken Banaan en De opruimspin, en vier dichtbundels Daar komt de tijger, Misschien een olifant, Jij bent de liefste en Van mij en van jou.

Monique en Hans schreven ook een informatief boek over paarden, Het paardenboek. Het verscheen mei 2005. Ze spelen met het idee een tweede deel te schrijven, omdat lang niet alles over paarden in het eerste boek paste. Daarna schreef hij nog meer bundels zoals "Nooit denk ik aan niets".

Boeken van Hans Hagen zijn in elf landen in dertien talen vertaald. Hans en Monique Hagen bezoeken regelmatig Nederlandse scholen in binnen- en buitenland. Hans werkte bijvoorbeeld in Singapore, Indonesië, Ghana, Tanzania, Kenia, Egypte, Bonaire, Curaçao, Dubai, Pra…Lees verder op Wikipedia