Boek
Nederlands

De Mekkaanse verhalen

Hans Jansen (auteur)
+1
De Mekkaanse verhalen
×
De Mekkaanse verhalen De Mekkaanse verhalen

De Mekkaanse verhalen

In de reeks:
Historisch-kritisch onderzoek naar de verhalen over het leven van de profeet Mohammed in Mekka.
Titel
De Mekkaanse verhalen
Auteur
Hans Jansen 1942-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, © 2005
234 p.
ISBN
90-295-6282-X (hardback) 9789029562829 (hardback)
Plaatsingssuggestie
217.1 (SISO) Islam ; Mohammed (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen


Jansen, Hans
De historische mohammed : de Mekkaanse verhalen
In De historische Mohammed tracht Prof. Jansen wat doorgaans voor waar aangenomen wordt over het leven over de profeet Mohammed historisch te verifiëren. Hij vertrekt hierbij vanuit de algemeen gekende verhalen en toetst die vervolgens door middel van historische kritiek, linguïstische analyses en interne korankritiek op hun historische waarde.
Zo schetst hij de prille ontwikkelingsfase van de islam in Mekka aan de hand van verhalen over de eerste bekeringen, de tegenstand vanuit de polytheïstische Mekkaanse maatschappij, en de ontwikkeling van de korantekst zelf, waarin interessante linguïstische vergelijkingen gemaakt worden tussen het Arabisch in de koran en het oud-Syrisch. Aan de hand van intertekstuele analyse toont de auteur aan dat vele verhalen ontstaan zijn om onduidelijke koranverzen te omkaderen en te duiden, eerder dan dat ze de aanleiding voor de openbaring van de verzen vormen, zoals in de…Lees verder
'Wie was Mohammed eigenlijk?' staat op de omslag. Hier wordt door de bekende islamoloog geprobeerd de vraag naar de 'historische Mohammed' te beantwoorden. Gebruik wordt gemaakt van het materiaal van een van de klassieke biografieën die een paar eeuwen na Mohammeds dood is geschreven. Traditionele verhalen worden van kritische kanttekeningen voorzien of naar het rijk der fabelen verwezen. Het voor-islamitische Arabië zou zeer arm zijn geweest en Mekka niet zozeer een centrum van handel. Vraagtekens worden geplaatst bij het verhaal over een vroege emigratie van volgelingen van Mohammed naar Ethiopië. Kritische studies, in de laatste jaren verschenen, worden benut. Er wordt een tweede deel over Mohammed in Medina aangekondigd, hoewel daar ook al in dit eerste deel veel op wordt ingegaan. Voor het beantwoorden van de vraag wie Mohammed eigenlijk was en voor talloze mensen is, is het zogenoemde historisch-kritisch onderzoek belangrijk maar niet voldoende.

Over Hans Jansen

Hans Jansen kan verwijzen naar:

Nederlandse personen:

  • Hans Jansen (arabist) (1942-2015)
  • Hans Jansen (dammer) (1956)
  • Hans Jansen (theoloog) (1931-2019)
  • Hans Jansen (toetsenist)

Zie ook

  • Hans Janssen