Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

God heeft gezegd : terreur, tolerantie en de onvoltooide modernisering van de islam

Hans Jansen (auteur)

God heeft gezegd : terreur, tolerantie en de onvoltooide modernisering van de islam

Titel
God heeft gezegd : terreur, tolerantie en de onvoltooide modernisering van de islam
Auteur
Hans Jansen 1942-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Augustus, 2003
109 p.
ISBN
90-457-0032-8
Plaatsingssuggestie
217 (SISO) Islam ; Islam (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

0 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hans Jansen, bijzonder hoogleraar voor 'het hedendaags islamitisch denken' aan de Universiteit van Utrecht, tevens universitair docent Arabisch en islamkunde in Leiden, opent zijn boek met een toelichting over het begrip fundamentalisme. Hij noemt de huidige invulling vanuit bepaalde islamitische kringen een marktverstoring voor de hele wereld, voor de hele planeet. Wat heeft terrorisme met godsdienst te maken?
"Wat beweegt een islamitische zelfmoordterrorist? Vriend en vijand gaan er vanuit dat de gesneuvelde jonge helden rekenen op een warm onthaal in de paradijstuinen van het hiernamaals?" In het hoofdstuk 'De druiven zijn zuur' legt de auteur uit dat geen enkel heilig boek letterlijk dient te worden geïnterpreteerd: niet de koran, niet de bijbel. Als je de tekst van de koran goed leest, berust het geloof in deze paradijsvrouwen op een vertaalfout: het gaat niet om meisjes, maar om witte druiven of rozijnen.
"Er is iets mis als zovelen zo hoopvol een ideologie van geweld en …Lees verder
In zeven hoofdstukjes van dit polemisch getinte boekje komen allerlei onderwerpen ter sprake: Irak, al-Qaida, djihâd, geweld en terreur uit naam van de islam, beeldvorming omtrent de islam (en de onzinnige zorgen daarover), de scheiding van kerk en staat, de persoon van de profeet Mohammed, de slavernij. Ook de kwestie van de koranuitleg, onder meer in verband met de vraag of aan martelaren maagden in het paradijs dan wel druiven worden beloofd. De auteur vraagt zich af wat er zo onmenselijks zou zijn aan de Israëlische aanpak van Palestijnse burgers als je die met de slechte behandeling van regeringen in buurlanden vergelijkt. Deze mogelijk eerder als artikelen verschenen stukken zijn hier en daar gedateerd als bijvoorbeeld verondersteld wordt dat al-Qaida door een staat als Irak (Saddam Husayn) gesteund zou zijn - onbewezen en als onwaarschijnlijk beschouwd. Hij bestrijdt vooral zijn collega's die een 'essentialistische' benadering afkeuren. Zelf spreekt hij uitdrukkelijk wél over '…Lees verder

Over Hans Jansen

Hans Jansen kan verwijzen naar:

Nederlandse personen:

  • Hans Jansen (arabist) (1942-2015)
  • Hans Jansen (dammer) (1956)
  • Hans Jansen (theoloog) (1931-2019)
  • Hans Jansen (toetsenist)

Zie ook

  • Hans Janssen