Luisterboek
Nederlands

Het stenen bruidsbed

Hans Karsenbarg (bewerker), Harry Mulisch (naar het werk van), Hans Veerman (uitvoerder)
Een Amerikaanse deelnemer aan een congres te Dresden wordt herinnerd aan het bombardement op deze stad in 1945 dat hij mee uitvoerde.
Titel
Het stenen bruidsbed
Bewerker
Hans Karsenbarg
Naar het werk van
Harry Mulisch
Uitvoerder
Hans Veerman  (stem) Lo Van Hensbergen  (stem) Henny Orri 1925- (stem)
Taal
Nederlands
Uitgever
Loosdrecht: HoorSpelFabriek, 2006
2 cd's + tekstboekje
Speelduur
90 min.
ISBN
9789077858141

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 29 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen


Mulisch, Harry, Karsenbarg, Hans
Het stenen bruidsbed [CD]
In de aangrijpende oorlogsroman Het stenen bruidsbed (1959) vertelt Harry Mulisch het verhaal van de Amerikaan Norman Corinth, een oorlogspiloot die zonder veel scrupules of emotie deelneemt aan het bombardement op Dresden. Dertien jaar later wordt de 'oorlogsmisdadiger' Corinth opnieuw geconfronteerd met Dresden, als hij er wordt uitgenodigd voor een tandartsencongres. Corinth, die al die tijd emotioneel 'versteend' door het leven gaat, komt niet alleen door de stad zelf in beweging, maar vooral door de gastvrouw op het congres, Hella Viebahn. Met haar heeft Corinth een one night stand. De volgende dag reeds verleidt hij Hella's assistente Karin. Al even onstabiel als zijn ontmoetingen met de vrouwen is die met de West-Duitser Alexander Schneiderhahn, die Corinth eveneens op het congres leert kennen. Schneiderhahn en Corinth trekken naar een kroeg om er te discussiëren over wat er in de oorlog gebeurd is. Wan…Lees verder
Op 13 februari 1945 werd Dresden door een geallieerd bombardement letterlijk platgewalst. In de roman* 'Het stenen bruidsbed' (1959) komt een van de Amerikaanse oorlogsvliegers, Norman Corinth, 11 jaar na data naar een tandartscongres in Oost-Duitsland. De roman laat in Corinth's omgang met voormalige slachtoffers en beulen de gevolgen van de oorlog zien. 'Het stenen bruidsbed' zit vol verwijzingen naar Griekse mythologie en raadselachtige toespelingen. Het is een roman vol oorlog, geweld en erotiek. Het is geen eenvoudige opgave om de roman om te zetten naar een hoorspel van 1½ uur. In deze heruitgave uit 2006 van een hoorspel van Hans Karsenbarg (1986) is te horen hoe dat kan. De roman is uiteraard versimpeld weergegeven, maar het verhaal en de thematiek zijn overeind gebleven. Niet makkelijk te volgen, wel slim en aantrekkelijk in audio vormgegeven. De stemmen zijn van bekenden als Henny Ori, Hans Veerman en Lo van Hensbergen. De duidelijke toelichting bij de twee cd's gaat zowel o…Lees verder

Over Hans Karsenbarg

Hans Karsenbarg (Utrecht, 12 juli 1938) is een Nederlands acteur, die ook bekendheid verwierf als schrijver van kindermusicals.

Daarnaast heeft Karsenbarg meegedaan aan hoorspelen, hij was lid van de Nederlandse hoorspelkern. Ook sprak hij de stemmen in voor de nasynchronisatie van buitenlandse films en televisieseries. Zijn bekendste rol is die van schouwarts Ennaeus den Koninghe in de politie-serie Baantjer. Hans Karsenbarg woonde samen met acteur Hans Veerman, die in 2014 overleed.

Filmografie

Film

  • Mariken (2000)
  • Baantjer: De Cock en de wraak zonder einde (1999) - Ennaeus den Koninghe
  • Temmink: The Ultimate Fight (1998) - Onderzoekscommissie
  • Karakter (1997)
  • Advocaat van de Hanen (1996) - Officier van Justitie
  • El Toro (1996)
  • De Orionnevel (1987)

Lees verder op Wikipedia

Suggesties