Boek
Nederlands

Bruegel : ziener voor alle tijden

+1
Bruegel : ziener voor alle tijden
×
Bruegel : ziener voor alle tijden Bruegel : ziener voor alle tijden

Bruegel : ziener voor alle tijden

Fragmenten uit schilderijen van de 16e-eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude, geplaatst naast hedendaagse foto's en beelden.
Titel
Bruegel : ziener voor alle tijden
Auteur
Harold Van de Perre
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2007
241 p. : ill.
ISBN
9789058264671
Plaatsingssuggestie
736.2 (SISO) Beeldende kunstenaars ; Beeldende kunstenaars (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Harold Van de Perre is een man met een missie. Met lezingen, boeken en het scenario voor een (bekroonde) televisiereeks over Van Eyck, Bruegel en Rubens, probeert hij zijn publiek al decennia lang te laten zien dat er een levende schilderkunst bestaat die geen rekening houdt met de kunstmatige indeling van de kunstgeschiedenis. Hij wijst de kunstgeschiedenis niet af, maar verzet zich tegen een al te eenzijdig rationele benadering van het kunstwerk, omdat die het zien en het beleven ervan danig belemmert. Zijn geliefkoosde methode is de beeldvergelijking, waarbij hij fragmenten of details uit grote meesterwerken van totaal andere stijlperiodes (bv. Van Eyck naast Picasso) naast elkaar plaatst. Zo wordt het woord van Picasso dat er in de schilderkunst geen verleden en geen toekomst, alleen een heden bestaat, op een soms verbluffende manier zichtbaar.

Dit Bruegelboek is opgevat als een beeldessay (Van de Perre stond mede in voor de vormgeving), met vele prachtige afbeeldingen en n…Lees verder
Dit Bruegelboek van Harold Van de Perre, o.m. scenarist van een bekroonde BRTN-reeks over Van Eyck, Bruegel en Rubens, is opgevat als een beeldessay, met vele prachtige afbeeldingen en niet meer tekst dan nodig. Bruegel komt daaruit naar voren als een unieke schilder, die mens en natuur niet bekijkt vanuit een cultureel-filosofisch kader, maar net de naakte werkelijkheid lijkt te willen weergeven. Die houding uit zich in een hoogstpersoonlijke stijl, waarbij ieder vormprobleem zijn eigen oplossing krijgt. Aan de hand van overtuigende voorbeelden zet Van de Perre de lezer op weg om zelf gerichter te gaan kijken. Het boek eindigt met een reeks treffende collages, waarin fragmenten uit Bruegels grootse visioenen, zoals 'Triomf van de dood', in of naast krantenfoto's van excessen uit de 20e eeuw zijn gemonteerd. Ze illustreren Van de Perres beleving van Bruegel als 'ziener voor alle tijden'. Dat alles wordt ondersteund met annotaties in de marges en een bibliografie. Dit schijnbaar toegan…Lees verder

Over Harold Van de Perre

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door PMRMaeyaert

Harold Van de Perre (Ninove, 1 januari 1937) is een Vlaams en Belgisch kunstenaar.

Van de Perre woont en werkt als kunstenaar in Dendermonde. Hij studeerde af aan het Hoger Instituut Sint-Lucas Gent, richting monumentale kunsten, specialisatie glasraamkunst en mozaïek. Van 1963 tot 1997 was hij leraar beeldende kunsten aan het Hoger Instituut Sint-Lucas Gent.

Glasramen

Hij volgde stage als glasraamkunstenaar op het atelier Oidtmann te Linnich (Duitsland). Monumentale glasramen naar zijn ontwerpen zijn onder meer te vinden in kerken en kapellen te Dendermonde, Ninove, Oudenaarde, Diksmuide, Brugge, Gent, Tongeren, Sint-Martens-Latem, Nederboelare, Antwerpen, Lille, Aarschot en Zwijndrecht. Ook in Duitsland te Meschede, abdij Koningsmunster, en in de Nederlandse Antillen in de kathedraal van de hoofdstad. Verder ook in Nederland te St. Willebrord.