Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ga heen, zet een wachter

Harper Lee (auteur), Ko Kooman (vertaler)
Als de New Yorkse studente Jean Louise naar haar geboorteplaats Maycomb in Alabama terugkeert, raakt ze gedesillusioneerd door de huichelachtigheid van de bewoners, voorop haar vader.
Titel
Ga heen, zet een wachter
Auteur
Harper Lee 1926-2016
Vertaler
Ko Kooman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Go set a watchman
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015 | Andere uitgaves
268 p.
Aantekening
Vervolg op Spaar de spotvogel (nochtans eerder geschreven dan Spaar de spotvogel, maar het manuscript ging verloren en werd pas in 2014 teruggevonden)
ISBN
9789023495680 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De mythe ontkracht

ROMAN. De Amerikaanse schrijfster Harper Lee (89) werd onsterfelijk dankzij Spaar de spotvogel. De prequel van dat boek, waarin dezelfde personages optreden, is nu voor het eerst uitgegeven.

Ga heen, zet een wachter van Harper Lee (°1926) een slecht boek noemen zou flauw zijn, omdat de verloren gewaande sequel van To Kill a Mockingbird (1960) nooit bedoeld was om meer te zijn dan een aanvaardbaar klad. De vraag of de roman nu effectief de oerversie is van een van 's werelds meest geliefde boeken (zoals die gehypet wordt), of een tekst waaraan Lee ook later nog gesleuteld heeft (wat sommigen afleiden uit de grote voorkennis over de personages die Ga heen, zet een wachter veronderstelt), doet er op dat vlak weinig toe.

De dingen die een kleine 60 jaar geleden niet bijzonder waren, zijn dat nog steeds niet: de personages klinken vaak als politieke pamfletten en de plot is op het anorectische af.

De eerste hoofdstukken worden besteed aan de 26-jarige Jean Louise - Scout - Finch, die een bezoek aan haar geboortedorp invult met het afwimpelen van een huwelijksaanzoek en het inkorten van tante Alexandra's levensduur met haar uitspattingen. De betere stukken zijn…Lees verder

Het oerboek van de spotvogel

In Ga heen, zet een wachter, de wereldwijd gehypete tweede roman van Harper Lee (89), ligt de kiem van wat een meesterwerk zou worden. Vooral voer voor literatuur-wetenschappers dus.

Talloze Amerikaanse boekhandels openden maandag om middernacht de deuren om de fans van Harper Lee te verwelkomen. Harry Potter-toestanden waren het. Alleen dienden de liefhebbers van Harry Potter hooguit enkele jaren te wachten op een nieuw boek van J.K. Rowling. Lee's eerste en enige boek,To kill a mockingbird ( Spaar de spotvogel), dateert van 1960, vijfenvijftig jaar geleden.

In de aanloop naar de publicatie verschenen honderden artikels over de 'ontdekking' van Go set a watchman ( Ga heen, zet een wachter). Verzamelaars van zeldzame boeken, bikkelharde advocaten en geheime kluizen: ze speelden een rol in de hype. Bovendien zou de schrijfster niet scherp van geest meer zijn - iets wat later werd tegengesproken. Al die drukte bewijst in de eerste plaats vooral dat Spaar de spotvogel niet zomaar een roman is. Het is een van Amerika's meest geliefde klassiekers; jaarlijks gaan er nog een miljoen exemplaren over de toonbank.

Het verhaal van Spaar de spotvogel gaat over …Lees verder

Een jonge vrouw reist in de jaren vijftig van de vorige eeuw naar haar geboorteplaats in het zuiden van de Verenigde Staten om daar haar vakantie door te brengen. Die verloopt heel anders dan zij zich had voorgesteld. Zij wordt namelijk op ruwe wijze geconfronteerd met de voor haar schokkende veranderingen die met name haar vader in zijn houding tegenover niet-blanken heeft ondergaan. Maar voor dat dat zover is, moet je als lezer eerst door zo'n honderd bladzijden heen, die iets weg hebben van een met enige humor geschreven betere damesroman. Pas daarna begint het boek wat interessanter te worden. Wie 'Spaar de spotvogel'*, het veelgeprezen en bekroonde enige andere boek van de auteur (1926-2016) kent, zal de optredende figuren herkennen, al speelt dit verhaal zo'n twintig jaar later. In feite gaat het hier om een eerder geschreven versie daarvan, die op aandrang van de uitgever volledig herzien werd. En terecht zoals uit deze uitgave blijkt. De kwaliteit van dit 'oerboek' is duidelij…Lees verder

Over Harper Lee

Nelle Harper Lee (Monroeville, 28 april 1926 – aldaar, 19 februari 2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij is vooral bekend geworden door de roman To Kill a Mockingbird uit 1960, die een Pulitzerprijs won in 1961. Het boek werd in het Nederlands vertaald als Spaar de spotvogel(s).

Leven en werk

Nelle Lee, die haar tweede voornaam Harper als pseudoniem gebruikte omdat ze niet als "Nellielee" bekend wilde worden, was de jongste uit een gezin van vier kinderen. Haar vader Amasa Coleman Lee was een advocaat en voormalig hoofdredacteur/eigenaar van een krant in Monroeville. Daarnaast was hij senator in Alabama van 1926 tot 1938. Nelles moeder was Frances Cunningham Finch, wier namen ze in haar boek To Kill a Mockingbird voor verschillende personages heeft gebruikt. In haar jeugdjaren was ze het buurmeisje van schrijver Truman Capote, met wie ze een levenslange vriendschap had. Hij was tevens een inspiratiebron…Lees verder op Wikipedia