Makkelijk lezen
Nederlands

De hut van oom Tom

Harriet Beecher Stowe (auteur), Maan Jansen (illustrator)
Op ware gebeurtenissen berustend verhaal van een negerslaaf in het noorden van de Verenigde Staten in de eerste helft van de 19e eeuw. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
De hut van oom Tom / Harriet Beecher-Stowe ; ill. van Maan Jansen
Auteur
Harriet Beecher Stowe
Illustrator
Maan Jansen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Uncle Tom's cabin, or Life among the lowly
Uitgever
Bilthoven: Solo, 2004 | Andere uitgaves
173 p. : ill.
ISBN
90-76268-66-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 22 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit klassieke boek werd ruim 150 jaar geleden geschreven. De auteur beschrijft de vlucht van Eliza en haar zoontje Harry om de slavernij te ontlopen. De andere hoofdpersoon is Tom die te werk wordt gesteld op de katoenplantages in het zuiden van de Verenigde Staten. Dit boek heeft zijn steentje bijgedragen aan de afschaffing van de slavernij. Het lot van de slaven krijgt in dit ontstellende verhaal zeker een gezicht. Het behoort dan ook nu nog tot de wereldliteratuur. Het thema is nog steeds actueel zodat dit boek anno 2007 ook zeker een functie heeft. Het taalgebruik is aangepast aan deze tijd, zodat het geheel prettig leesbaar is. Gebonden in groot formaat, voorzien van moderne zwart-witillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe (Litchfield (Connecticut), 14 juni 1811 – Hartford (Connecticut), 1 juli 1896) was een Amerikaans abolitioniste en schrijfster.

Biografie

Beecher-Stowe werd geboren in Litchfield en groeide voornamelijk op in Hartford. Zij was de dochter van Lyman Beecher, een vooraanstaand congregationalistisch predikant uit Boston, en zuster van eminent predikant Henry Ward Beecher. In 1832 verhuisde haar familie naar Cincinnati, een andere thuishaven van de abolitionistische beweging, waar haar vader de eerste president werd van het Lane Theological Seminary.

In Cincinnati deed ze eerstehands kennis op over slavernij en de Underground Railroad en voelde ze zich geroepen De hut van Oom Tom (Uncle Tom's Cabin) te schrijven, de eerste Amerikaanse roman met een Afro-Amerikaan in de hoofdrol. Er wordt aangenomen dat het boek gebaseerd is op het leven van Josiah Henson. Het is een beschrijving van het leven…Lees verder op Wikipedia

Suggesties