Boek
Nederlands

De elementen

Harry Mulisch (auteur)
Een man van middelbare leeftijd verkeert in een crisis. Tijdens een vakantie met zijn gezin op Kreta overkomt hem een spectaculaire gebeurtenis.
Titel
De elementen
Auteur
Harry Mulisch
Taal
Nederlands
Editie
Luxe editie
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019 | Andere uitgaves
133 p.
ISBN
9789403175805 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een art-director, zojuist veertig geworden, is met zijn vrouw en kinderen met vakantie op Kreta. Daar wacht hem een verbijsterende en fatale samenloop van gebeurtenissen. Deze kleine roman is als een onreligieus memento mori, met mooie beelden en observaties. Menselijke ambities gaan hier letterlijk ten onder in de elementen. Dit lot wordt extra benadrukt door de rol van de verteller. Hij bestiert als een gelegenheidsgod het bestaan van zijn hoofdpersoon, op een eiland geplaatst waar alles hem tot spiegel dient.

Over Harry Mulisch

Harry Kurt Victor Mulisch (Haarlem, 29 juli 1927 – Amsterdam, 30 oktober 2010) was een Nederlandse schrijver.

Mulisch, de zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vader die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een Duits-Joodse moeder, groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, die een sterke invloed op hem en zijn schrijverschap had. In 1947 verscheen zijn eerste verhaal (De kamer), in 1952 volgde zijn eerste roman: archibald strohalm. Vele andere werken volgden, waaronder Het stenen bruidsbed (1959), Twee vrouwen (1975), De aanslag (1982) en De ontdekking van de hemel (1992). Zijn laatste roman was Siegfried, verschenen in 2001. 'Magisch-mythisch' is een veelgebruikte aanduiding voor een groot deel van zijn oeuvre.

Mulisch geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij wordt tot "De Grote Drie" van de naoorlogse Nederlandse literatuur gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans …Lees verder op Wikipedia