Boek
Nederlands

De ontdekking van Moskou

Harry Mulisch (auteur), Arnold Heumakers (andere), Marita Mathijsen (andere)
Onvoltooid gebleven fragmentarische roman over een auteur die schrijft over een schrijver die een boek wil schrijven over een vijftiende-eeuwse expeditie naar Moskou.
Titel
De ontdekking van Moskou / Harry Mulisch ; bezorgd door Arnold Heumakers, Marita Mathijsen
Auteur
Harry Mulisch
Andere
Arnold Heumakers Marita Mathijsen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
301 p. : ill.
ISBN
9789023496960 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Die arme Mulisch

ROMAN. Mulisch' slippendragers hebben een nooit voltooide en onleesbare roman van hem uitgebracht, en brengen die aan de man als een sublieme spil in het oeuvre van de grote schrijver. Jammer.

Van zijn vrienden en familie moet Harry Mulisch het niet hebben. In de vijf jaar die verstreken zijn sinds hij stierf, bezorgen ijverige adepten en naasten hem een dubieus naleven. Eerder waren er de postume publicaties van een verhaal dat al stokte voordat het goed en wel op gang gekomen was (De tijd zelf, 2011) en een oud dagboekje dat hijzelf in 2007 nog ongeschikt achtte om uit te geven (Logboek, 2012) en de pijnlijke poging tot poëzie van zijn dochter Frieda (Nooit vergat ik jou, 2014). Nu achten de gediplomeerde paladijnen Marita Mathijsen en Arnold Heumakers de tijd rijp voor de openbaarmaking van het grootste mysterie uit het oeuvre van Mulisch. Het gaat om een roman waaraan hij telkens begon, waarvan hij in 1963 en 1981 de verschijning zelfs liet aankondigen, maar waarin hij iedere keer weer verstrikt raakte: De ontdekking van Moskou.

Ruim een halve eeuw bespeelde Mulisch gewiekst de media. Op die manier kon hij ogenschijnlijk moeiteloos het imago van de onberispeli…Lees verder

Een expeditie naar nergens

Voor de tweede keer verschijnt er postuum een onafgewerkte roman van Harry Mulisch. En niet zomaar één: zijn bekendste mislukking, De ontdekking van Moskou.

De ontdekking van Moskou dateert uit het begin van de jaren 60. De roman werd twee keer officieel aangekondigd, er werd uit voorgepubliceerd en Harry Mulisch schreef er een dozijn versies van. Toch verscheen hij nooit in druk. Onder kenners heeft De ontdekking van Moskou mythische proporties, niet alleen omdat Mulisch het manuscript nooit vrijgaf, maar ook vanwege de boeken die eruit voortkwamen.

Marita Mathijsen en Arnold Heumakers, de beheerders van Mulisch' literaire nalatenschap, kozen één van die twaalf versies uit voor postume publicatie. We krijgen deze keer waar voor ons geld. De vorige postume Mulisch, De tijd zelf, zijn onvoltooide laatste roman, bleek amper 23 pagina's te tellen, maar De ontdekking van Moskou overschrijdt de 200 bladzijden.

Columbus en Cusanus

In 1949 leest Harry Mulisch in een geschiedenisboek over het geografische isolement waarin de Russen zich bevonden in de vijftiende eeuw. Dat was extreem: 'Een expeditie, uitgezonden door een Oost…Lees verder

Vijf jaar na de dood van Mulisch verschijnt zijn vaak aangekondigde maar onvoltooide ‘bekendste mislukking’. Al in 1949 maakte hij de eerste aantekening hiervoor, om er nadien vooral in de jaren zestig en in 1981 aan te werken. Mathijsen en Heumakers reconstrueerden de derde, meest uitgebreide versie, uit 1963. In 55 fragmenten vertelt een hedendaagse auteur over een auteur die een boek wil schrijven over een vijftiende-eeuwse expeditie naar ‘Moscovia’, die te boek wordt gesteld door een klerk. Dit Droste-effect wordt versterkt doordat het werk van de hedendaagse auteur van commentaar wordt voorzien door een andere persoon, bij wiens aantekeningen ‘H.M.’ kritische noten plaatst. Zo ontstaat een boek dat nadrukkelijk over het schrijven gaat en veel van de lezer vergt. De editeurs laten zien dat deze onvoltooide veel heeft opgeleverd voor werk dat Mulisch wél publiceerde, zoals 'De aanslag'. Wie de complete Mulisch heeft staan, zal deze uitgave niet graag missen, wie de auteur kent van …Lees verder

Over Harry Mulisch

Harry Kurt Victor Mulisch (Haarlem, 29 juli 1927 – Amsterdam, 30 oktober 2010) was een Nederlandse schrijver.

Mulisch, de zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vader die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een Duits-Joodse moeder, groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, die een sterke invloed op hem en zijn schrijverschap had. In 1947 verscheen zijn eerste verhaal (De kamer), in 1952 volgde zijn eerste roman: archibald strohalm. Vele andere werken volgden, waaronder Het stenen bruidsbed (1959), Twee vrouwen (1975), De aanslag (1982) en De ontdekking van de hemel (1992). Zijn laatste roman was Siegfried, verschenen in 2001. 'Magisch-mythisch' is een veelgebruikte aanduiding voor een groot deel van zijn oeuvre.

Mulisch geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij wordt tot "De Grote Drie" van de naoorlogse Nederlandse literatuur gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek