Boek
Nederlands

De verhalen

Harry Mulisch (auteur)
Bundeling van de meeste verhalen van de Nederlandse schrijver (1927- ).
Titel
De verhalen
Auteur
Harry Mulisch
Taal
Nederlands
Editie
4de aangevulde dr.
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2000 | Andere uitgaves
850 p.
ISBN
90-234-6216-5 9789023462163 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze bundel geeft een overzicht van Mulisch' literaire productie op de korte afstand. Inhoudelijk bestrijken de verhalen zeer uiteenlopende onderwerpen; de thematiek (dood, erotiek, agressie, machtsdrift...) en de eenheid in taal- en vormbeheersing maken er een uitstekende eerste kennismaking met het werk van Mulisch van. De verhalen zijn ongemeen boeiend en fascinerend, in de hand gewerkt door een scherp observatievermogen, gevat in meticuleuze verwoordingen en opgeklopt met een rijke verbeeldingskracht. Mulisch staat hier garant voor een vlotlopende maar gelaagde lectuur waarin de essentie van menselijke beslommeringen vervat zit.

De verhalen uit deze vierde, aangevulde druk verschenen eerder onder de titel De verhalen 1947-1977. Daaraan werden nu 'De kamer' (debuut uit 1949), 'Het beeld en de klok' (1989) en 'Voorval' (1990) toegevoegd.

[Kris van Zeghbroeck]
Deze bundel is de herdruk van 'Alle verhalen 1947-1977' uit 1977, waaraan nu de verhalen 'Het beeld en de klok' (1989) en 'Voorval' (1989) zijn toegevoegd. Merkwaardig genoeg zijn niet opgenomen 'Vijf fabels' uit 1995 en het boekenweekgeschenk 'Het theater, de brief en de waarheid' uit 2000, waarover zoveel commotie is ontstaan. Deze verhalen zijn geen gemakkelijke kost; over verscheidene verhalen bestaan uitvoerige analyses. Sommige werden in het onderwijs populair, zoals 'Wat gebeurde er met sergeant Massuro', 'De versierde mens' en 'De sprong der paarden en de zoete zee'. Omdat ze uit de verschillende perioden van Mulisch' schrijverschap afkomstig zijn, geven ze in 'beknopt' bestek een divers beeld van de allegorische, fantastische verteltrant die zijn hele schrijverschap kenmerkt. Deze prachtige verhalen verdienden een bundeling in ingenaaide uitvoering. Normale druk.

Over Harry Mulisch

Harry Kurt Victor Mulisch (Haarlem, 29 juli 1927 – Amsterdam, 30 oktober 2010) was een Nederlandse schrijver.

Mulisch, de zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vader die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een Duits-Joodse moeder, groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, die een sterke invloed op hem en zijn schrijverschap had. In 1947 verscheen zijn eerste verhaal (De kamer), in 1952 volgde zijn eerste roman: archibald strohalm. Vele andere werken volgden, waaronder Het stenen bruidsbed (1959), Twee vrouwen (1975), De aanslag (1982) en De ontdekking van de hemel (1992). Zijn laatste roman was Siegfried, verschenen in 2001. 'Magisch-mythisch' is een veelgebruikte aanduiding voor een groot deel van zijn oeuvre.

Mulisch geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij wordt tot "De Grote Drie" van de naoorlogse Nederlandse literatuur gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans …Lees verder op Wikipedia