Boek
Nederlands

Voer voor psychologen

Harry Mulisch (auteur), Hagar Peeters (nawoord)
Autobiografische teksten van de Nederlandse schrijver (1927- ) over zijn ouders, schrijverschap en filosofische bevlogenheid.
Titel
Voer voor psychologen
Auteur
Harry Mulisch
Nawoord
Hagar Peeters
Taal
Nederlands
Editie
20
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014 | Andere uitgaves
251 p.
ISBN
9789023492924 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze voor het eerst in 1961 verschenen bundel teksten met autobiografische inslag neemt een bijzondere plaats in het werk van Mulisch (1927-2010) in. Ze is op te vatten als voorlopig commentaar op eigen werk en schrijverschap. De aforistische stijl - waardoor wel gesproken is van 'orakeltaal' - hangt nauw samen met het overheersende thema: de verwantschap die de auteur voelt met de alchemisten. Ook hij is op zoek naar de Steen der Wijzen en probeert zich rekenschap te geven van een samenvattend levensbeginsel, overigens niet zonder ironie en speelsheid. Zijn schrijven is tegelijk zijn manier van denken en zijn manier om ervaringen op te doen. 'Zelfportret met tulband' (1958-1960) is wellicht het meest geslaagde opstel; in sobere, aangrijpende bewoordingen beschrijft Mulisch hierin de dood van zijn vader en het afscheid van zijn moeder.

Over Harry Mulisch

Harry Kurt Victor Mulisch (Haarlem, 29 juli 1927 – Amsterdam, 30 oktober 2010) was een Nederlandse schrijver.

Mulisch, de zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vader die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een Duits-Joodse moeder, groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, die een sterke invloed op hem en zijn schrijverschap had. In 1947 verscheen zijn eerste verhaal (De kamer), in 1952 volgde zijn eerste roman: archibald strohalm. Vele andere werken volgden, waaronder Het stenen bruidsbed (1959), Twee vrouwen (1975), De aanslag (1982) en De ontdekking van de hemel (1992). Zijn laatste roman was Siegfried, verschenen in 2001. 'Magisch-mythisch' is een veelgebruikte aanduiding voor een groot deel van zijn oeuvre.

Mulisch geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij wordt tot "De Grote Drie" van de naoorlogse Nederlandse literatuur gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans …Lees verder op Wikipedia