Boek
Nederlands

Arabieren kijken : de alledaagse revolutie

Hassnae Bouazza (auteur)
+1
Arabieren kijken : de alledaagse revolutie
×
Arabieren kijken : de alledaagse revolutie Arabieren kijken : de alledaagse revolutie

Arabieren kijken : de alledaagse revolutie

Volgens Bouazza schetsen westerse media een eendimensionaal beeld van de Arabische wereld: onderdrukking, religieus extremisme, vrouwendiscriminatie. Als tegenwicht geeft ze een inkijk in het dagelijkse leven van gewone Arabieren. Over de geschiedenis van de regio, de huidige samenlevingen, de rol van religie en de media.
Titel
Arabieren kijken : de alledaagse revolutie
Auteur
Hassnae Bouazza
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2013
229 p.
ISBN
9789026326172 (paperback)
Plaatsingssuggestie
929.91 (SISO) Cultuur - Geschiedenis (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Van jongs af aan kijkt de auteur naar Arabische tv-zenders: Egyptische films, soaps, nieuwszenders en religieuze uitzendingen. Ze kan die volgen, omdat ze bij haar thuis in Brabant Arabisch praten. Ze komt ook vaak in Marokko, waar ze geboren is en familie heeft. Zij laat in dit boek de gewoontes en gedragingen van gewone mensen in Arabische landen zien, zoals zij ze heeft leren kennen. Hassnae Bouazza (1973) woont vanaf haar vierde jaar in Nederland, is journaliste en publiceert in Vrij Nederland, de Volkskrant en Elle. Ze schrijft vanuit een grote betrokkenheid. Ze gaat ook in op de 'Arabische lente' en heeft daar een andere kijk op dan veel Nederlandse commentatoren. Heel zinnig en ook erg leuk om te lezen.

Over Hassnae Bouazza

Hassnae Bouazza (Arabisch: حسناء بوعزة, ḥasnāʾ būʿazza) (Oujda, 13 oktober 1973) is een Marokkaans-Nederlandse journaliste, schrijfster, columniste, vertaalster en programmamaakster.

Ze is geboren in de stad Oujda nabij de Algerijnse grens. Ze verliet met haar familie Marokko om zich bij haar vader te voegen die al in Nederland was, als gastarbeider. Ze kwam in Arkel te wonen, waar de familie Bouazza het enige Marokkaanse gezin was.

Bouazza studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Ze schrijft columns voor Vrij Nederland en Frontaal Naakt, en werkt als programmamaakster bij de VPRO. Ze staat bekend vanwege het bespreken van onderwerpen die taboe zijn in de Arabische wereld, zoals pornografie. Hassnae is de zus van schrijver Hafid Bouazza.

Bibliografie