Het fictieve levensverhaal van Jiro Horikoshi (1903-1982), ontwerper van de jachtvliegtuigen van de Japanse Keizerlijke Marine tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Titel
The wind rises
Regisseur
Hayao Miyazaki
Componist
Joe Hisaishi 1950-
Uniforme titel
Kaze tachinu
Taal
Japans
Uitgever
Lumière, © 2014
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
121 min.
Aantekening
Japans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5425019008253
mooov

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Animatiefilm van de Japanse grootmeester Hayao Miyazaki. Miyazaki (1941), bekend van onder andere Spirited away en 'Ponyo', heeft bekendgemaakt dat deze elfde film zijn laatste lange film zal zijn. De film vertelt het gefictionaliseerde levensverhaal van Jiro Horikoshi (1903-1982), ontwerper van de gevreesde jachtvliegtuigen van de Japanse Keizerlijke Marine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als jongen droomt Jiro van een toekomst als piloot, maar hij heeft slechte ogen. Geïnspireerd door Giovanni Battista Caproni, de Italiaanse vliegtuigpionier, gaat hij vliegtuigbouwkunde studeren. In 1923 maakt hij de grote Kanto-aardbeving mee en maakt hij voor het eerst kennis met het meisje Nahoko, zijn latere geliefde. André Waardenburg (NRC 30-4-'14) geeft 4 sterren: '(...) speelt zich af in een vooroorlogs Japan dat met veel liefde tot leven wordt gewekt in gedetailleerde tekeningen met heldere kleuren en personages met grote ogen in de traditie die teruggrijpt op de Japanse anime én Disney. De…Lees verder

Over Hayao Miyazaki

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door

Thomas Schulz

detengase @ Flickr

Hayao Miyazaki (Japans: 宮崎 駿, Miyazaki Hayao; Tokio, 5 januari 1941) is een Japans filmregisseur, -producent, scenarioschrijver, animator, auteur en mangaka. Zijn doorbraak in het westen kwam vooral door het grote succes van Spirited Away, een animatiefilm die in 2003 bij de 75ste Oscaruitreiking werd bekroond als "Beste Animatiefilm". In Japan werd de film zo druk bezocht dat hij de film Titanic van de eerste plaats verdrong.

Miyazaki's films worden gekenmerkt door de muziek van Joe Hisaishi, met wie hij een zeer goede relatie heeft en samenwerkt van bij zijn eerste films. Miyazaki maakte in 2013 op het filmfestival van Venetië bekend dat hij na de film The Wind Rises met pensioen zou gaan.

Biografie

Hayao Miyazaki is de tweede zoon in een familie van vier kinderen. Een deel van zijn vroege jeugd bracht hij door in het verwoeste Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog, iets wat later een grote in…Lees verder op Wikipedia