Boek
Nederlands

Blauwbaards ontwaken : een verdraaide geschiedenis : roman

H.C. ten Berge (auteur)

Blauwbaards ontwaken : een verdraaide geschiedenis : roman

In 1967 beleeft een man die zich beweegt tussen Warschau en Amsterdam vele politieke en relationele spanningen.
Titel
Blauwbaards ontwaken : een verdraaide geschiedenis : roman
Auteur
H.C. ten Berge 1938-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2003
275 p.
Aantekening
Vormt samen met Het geheim van een opgewekt humeur en De jaren in Zeedorp een trilogie
ISBN
90-290-7197-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman speelt zich af in 1967 en wel afwisselend in Warschau en Amsterdam. Het is de tijd dat achter Het IJzeren Gordijn de macht van de communisten in Polen het culturele leven verlamde en er in Nederland een sluipend wantrouwen een open uitwisseling met Polen belemmerde. De Nederlandse hoofdfiguur heeft een veelomvattende relatie met een Poolse vrouw uit een intellectueel milieu, maar het problematische is dat seksualiteit en erotiek bij hem tot een gecompliceerde omgang met vrouwen leiden. Bestendigheid is er niet bij en toch schept iedere discutabele ontmoeting voor hem een impuls om als schrijver en intellectueel in allerlei tekstvormen bespiegelend op zijn situatie te reflecteren en als minnaar met een nieuwe dynamiek in de liefde verder te gaan (zie de titel). De schrijver (1938) heeft met deze roman zijn beoogde trilogie voltooid, waarvan het eerste deel in 1986 verscheen onder de titel 'Het geheim van een opgewekt humeur'* en het tweede deel in 1998 onder de titel 'De jar…Lees verder

Over H.C. ten Berge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Elbert Besaris

Johannes Cornelis (Hans) ten Berge (Alkmaar, 24 december 1938) is een Nederlands dichter, prozaschrijver, essayist en literair vertaler. Hij publiceert onder de naam H.C. ten Berge.

Literaire loopbaan

Ten Berge debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. Hij vertaalde werk van onder anderen Ezra Pound. Voor Ten Berge is dichten een vorm van onderzoek. Hij heeft een grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo's en de Azteken. In 1967 richtte hij het tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was.

H.C. ten Berge ontving op 19 mei 2006 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre, dus ook zijn prozawerken, omdat de jury van mening was dat zijn poëzie onlosmakelijk verbonden is met zijn proza.

De auteur heeft zijn roman De stok van Schopenhauer (2012) in eigen beheer uitgegeven omdat zijn uitgever en andere uitgevers het boek niet wilden publicer…Lees verder op Wikipedia