Boek
Nederlands

De beproevingen van Álvar Núñez Cabeza de Vaca : een script in 45 scènes & een tussenspel

H.C. ten Berge (auteur)
+1
De beproevingen van Álvar Núñez Cabeza de Vaca : een script in 45 scènes & een tussenspel
×
De beproevingen van Álvar Núñez Cabeza de Vaca : een script in 45 scènes & een tussenspel De beproevingen van Álvar Núñez Cabeza de Vaca : een script in 45 scènes & een tussenspel

De beproevingen van Álvar Núñez Cabeza de Vaca : een script in 45 scènes & een tussenspel

Verhalend gedicht over een rampzalige Spaanse expeditie in 1527 naar het land rondom de Golf van Mexico.
Titel
De beproevingen van Álvar Núñez Cabeza de Vaca : een script in 45 scènes & een tussenspel
Auteur
H.C. ten Berge 1938-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, 2020 | Andere uitgaves
66 p.
ISBN
9789492313782 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Verhalend gedicht. De dichter (1938) schrijft ook proza en werkt als vertaler. In 1967 was hij oprichter van het literair tijdschrift Raster. In 2006 kreeg hij de P.C. Hooft-prijs. Hij heeft grote belangstelling voor volken als de Eskimo's en de Azteken. Het rijmloze gedicht vertelt ‘in 45 scenes en een tussenspel’ over een Spaanse expeditie naar Mexico in 1527, die rampzalig afloopt. Edelman Alvar Nunez, tot slaaf gemaakt door hardvochtige Indianen, weet met lotgenoten te ontsnappen en begint aan een barre zwerftocht. Een vergelijking met de Odyssee van Homerus dringt zich op. Interessant dat het hier over christenslaven gaat. Het taalgebruik is rijk, het verhaal meeslepend. Het komt volledig tot zijn recht als je het hardop leest. Welkom zijn de verklarende aantekeningen achterin. Een fraai uitgegeven literair document voor geïnteresseerden in ontdekkingsreizen of Latijns-Amerika.

Bizarre avonturen van een Spaanse edelman

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Nee, ik geloof niet dat ik eerder van Álvar Núñez Cabeza de Vaca had gehoord. Hij was een Spaanse edelman. Geboren rond 1490, vertrok hij in 1527 naar de West, op een expeditie naar het toen voor Europeanen nog onontgonnen gebied rond de Golf van Mexico. Het zou een rampzalige tocht worden, nauwelijks een handvol van de enkele honderden expeditieleden overleefde.

De belevenissen van Álvar Núñez Cabeza de Vaca zijn overgeleverd, want de Spanjaard rapporteerde over het wel en wee van zijn omzwervingen aan Keizer Karel V. En dat verslag inspireerde dichter H. C. ten Berge tot een verhalend gedicht over de reis van deze edelman.

Ten Berge ontving met de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs de hoogste lof voor een indrukwekkend oeuvre. Hij is een dichter die zich aan literaire modes niks gelegen laat liggen. Staand in de traditie, volgt hij zijn eigen pad dat in een van zijn vorige bundels, 'Splendor', onder meer leidde t…Lees verder

Over H.C. ten Berge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Elbert Besaris

Johannes Cornelis (Hans) ten Berge (Alkmaar, 24 december 1938) is een Nederlands dichter, prozaschrijver, essayist en literair vertaler. Hij publiceert onder de naam H.C. ten Berge.

Literaire loopbaan

Ten Berge debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. Hij vertaalde werk van onder anderen Ezra Pound. Voor Ten Berge is dichten een vorm van onderzoek. Hij heeft een grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo's en de Azteken. In 1967 richtte hij het tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was.

H.C. ten Berge ontving op 19 mei 2006 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre, dus ook zijn prozawerken, omdat de jury van mening was dat zijn poëzie onlosmakelijk verbonden is met zijn proza.

De auteur heeft zijn roman De stok van Schopenhauer (2012) in eigen beheer uitgegeven omdat zijn uitgever en andere uitgevers het boek niet wilden publicer…Lees verder op Wikipedia