Boek
Nederlands

Een kinderoog : de vroege jeugd van Xander Specht

H.C. ten Berge (auteur)
+1
Een kinderoog : de vroege jeugd van Xander Specht
×
Een kinderoog : de vroege jeugd van Xander Specht Een kinderoog : de vroege jeugd van Xander Specht

Een kinderoog : de vroege jeugd van Xander Specht

Nadat zijn oeuvre met de P.C. Hooftprijs 2006 was bekroond schreef H.C. ten Berge nog een tweede oeuvre, bestaande uit vijf poëziebundels, enkele prozawerken, poëzievertalingen, literaire essays en ‘veldnotities’ over tal van onderwerpen.
Een kinderoog wordt daar nu aan toegevoegd, narratieve gedichten die gebaseerd zijn op herinneringen aan de jaren veertig van de vorige eeuw. Door de autob
Titel
Een kinderoog : de vroege jeugd van Xander Specht
Auteur
H.C. ten Berge 1938-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, 2022
100 p.
ISBN
9789083237060 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Terug naar het jongetje dat de dichter was

H.C ten Berge laat zijn jonge jaren herleven in aanstekelijke, laagdrempelige gedichten over zijn alter ego. In zinnen die je bijblijven schetst hij een tijdsbeeld.

H.C. ten Berge (1938) heeft zijn kinderjaren literair gereanimeerd. Hij koos daarvoor niet het platgetreden prozapad, maar liet zijn jonge jaren herleven in aanstekelijke narratieve poëzie. In Een kinderoog - De vroege jeugd van Xander Specht portretteert hij zichzelf als Xander. De kindertijd is ver weg in jaren, maar neemt geregeld bezit van de dichter: 'Terwijl je al sliep viel je nogmaals in slaap./ Het gebeurde op klaarlichte dag,/ Dromen voerden je naar wat je was vergeten -/ Plaatsen waar je nooit meer kwam.'

Zo keert de 'voortvluchtige tijd' terug. Ten Berges oudste herinneringen zijn die aan de laatste oorlogsperiode en de bevrijding, de jongste beschrijven het einde van de lagereschooltijd. Voor Xander Specht was geluk toen niet heel gewoon. De oorlog is daar debet aan: een ondergedoken vader, geen licht, geen gas, geen radio, bommenwerpers, verduistering. 'De angst sloeg toe, kroop/ dicht onder de huid', staat in een van de eerste gedichten.

De toon is…Lees verder

Vijf afdelingen met scherp getekende narratieve gedichten over de ontwikkelingsweg van een kind in de grauwe periode 1944-1949. De lezer kijkt mee met het kinderoog: ‘scheurt je kleren / legt zijn wil op, /(...)’. De gedichten vertellen een traumatisch verhaal: ’De Russen zijn al verder dan Berlijn, / Zij verkrachten alle vrouwen / Wat verkrachten is blijft streng geheim.’ De taal is van een sterke beeldingskracht, melancholiek maar met verrassend begrip voor ouders: ‘fysiek geremd’, geen kus, knuffel of compliment.’ Liefdevolle herinnering aan moeder die op voedseltocht, beroofd, met lege handen terugkeert: ’we likten onze borden af.’ In vredestijd danst zij op Friese doorlopers als een godin over het ijs. Rode draad is ‘het devoot gebroed’, dat zich aan kinderen vergrijpt. In Afdeling III de ‘zwartgerokte broeders’: ‘Kind nog zat je schuw, nerveus / en bang zes dagen van de week op school.’ (...) ‘schoven in het lege klaslokaal / je korte broekspijp quasi achteloos / omhoog; ze de…Lees verder

Over H.C. ten Berge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Elbert Besaris

Johannes Cornelis (Hans) ten Berge (Alkmaar, 24 december 1938) is een Nederlands dichter, prozaschrijver, essayist en literair vertaler. Hij publiceert onder de naam H.C. ten Berge.

Literaire loopbaan

Ten Berge debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. Hij vertaalde werk van onder anderen Ezra Pound. Voor Ten Berge is dichten een vorm van onderzoek. Hij heeft een grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo's en de Azteken. In 1967 richtte hij het tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was.

H.C. ten Berge ontving op 19 mei 2006 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre, dus ook zijn prozawerken, omdat de jury van mening was dat zijn poëzie onlosmakelijk verbonden is met zijn proza.

De auteur heeft zijn roman De stok van Schopenhauer (2012) in eigen beheer uitgegeven omdat zijn uitgever en andere uitgevers het boek niet wilden publicer…Lees verder op Wikipedia