Boek
Nederlands

Eskimoverhalen

Ook verschenen als De raaf in de walvis

H.C. ten Berge (samensteller)

Eskimoverhalen

Ook verschenen als De raaf in de walvis

Verzameling mythen en legendes van de Eskimo's.
Titel
Eskimoverhalen / samengest., vert. en van aantek. voorzien door H.C. ten Berge
Ook verschenen als
De raaf in de walvis
Samensteller
H.C. ten Berge 1938-
Taal
Nederlands
Editie
3de, gew. dr.
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1999
287 p.
ISBN
90-290-6599-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het boek bevat een bonte verzameling korte mythen, sagen, sprookjes, maar ook ooggetuige-verslagen met sjamanistische inslag, die veel facetten van de inuit ofwel eskimo's laat zien. De onderwerpen omvatten alle aspecten van het leven, vanaf de schepping tot en met de dood, waarin thema's als liefde, huwelijk, geboorte, goden, de betekenis van de dierenwereld, deugden en ondeugden aan bod komen. De meeste verhalen zijn door overlevering doorgegeven, en pas in de twintigste eeuw opgeschreven. Het is een verkorte uitgave van het eerder verschenen: 'De raaf in de walvis' uit 1976, herdrukt in 1987*. Het boek begint met een citaat van Hidde Dirks Kat, ontdekkingsreiziger uit de achttiende eeuw, waarna een voorbericht door H.C. ten Berge, die de verhalen bijeen gebracht heeft. Aan het eind van het boek zit een uitgebreid literatuuroverzicht. Aardig en toegankelijk voor een breed publiek. Kleine druk.

Over H.C. ten Berge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Elbert Besaris

Johannes Cornelis (Hans) ten Berge (Alkmaar, 24 december 1938) is een Nederlands dichter, prozaschrijver, essayist en literair vertaler. Hij publiceert onder de naam H.C. ten Berge.

Literaire loopbaan

Ten Berge debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. Hij vertaalde werk van onder anderen Ezra Pound. Voor Ten Berge is dichten een vorm van onderzoek. Hij heeft een grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo's en de Azteken. In 1967 richtte hij het tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was.

H.C. ten Berge ontving op 19 mei 2006 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre, dus ook zijn prozawerken, omdat de jury van mening was dat zijn poëzie onlosmakelijk verbonden is met zijn proza.

De auteur heeft zijn roman De stok van Schopenhauer (2012) in eigen beheer uitgegeven omdat zijn uitgever en andere uitgevers het boek niet wilden publicer…Lees verder op Wikipedia