Boek
Nederlands

Oesters en gestoofde pot

H.C. ten Berge (auteur)

Oesters en gestoofde pot

Titel
Oesters en gestoofde pot
Auteur
H.C. ten Berge 1938-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2001
91 p.
ISBN
90-290-6936-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De omvang van deze bundel geeft al aan dat Ten Berge (1938) allerminst is uitgeblust. Het is een gevarieerd aanbod, dat ongehoord sterk aanvangt met het gedicht 'De laatste modernist': 'Hij wilde bij maanlicht vulkanen bestijgen / maar dronk een glas wijn bij het vuur.' Ook de twee spreeuwengedichten zijn voortreffelijk: 'Tegelpoeper, bessen- / snoeper, kersendief.' Het gedicht 'Curriculum vitae' laat zien dat Ten Berge over genoeg zelfironie en -inzicht beschikt: 'Overal gezworven maar nergens geweest / Iedereen gezien en niemand gesproken'. Dan volgen enkele verrassende reeksen, 'De cycloop', 'Cantus firmus' en 'Vier exercities'. De middelste is een schitterend lyrisch verhaal over een afwezige geliefde, winters getoonzet, en de laatste reeks maakt voorzetselgedichten: tegen, achter, over, onder, uit, voor, in. Werkt heel goed. De titelafdeling bestaat grotendeels uit vertalingen van eetgedichten van o.a. Strand, Heaney, Snyder, Hughes. De bundel wordt afgerond met eigen gedichten, …Lees verder

Over H.C. ten Berge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Elbert Besaris

Johannes Cornelis (Hans) ten Berge (Alkmaar, 24 december 1938) is een Nederlands dichter, prozaschrijver, essayist en literair vertaler. Hij publiceert onder de naam H.C. ten Berge.

Literaire loopbaan

Ten Berge debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. Hij vertaalde werk van onder anderen Ezra Pound. Voor Ten Berge is dichten een vorm van onderzoek. Hij heeft een grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo's en de Azteken. In 1967 richtte hij het tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was.

H.C. ten Berge ontving op 19 mei 2006 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre, dus ook zijn prozawerken, omdat de jury van mening was dat zijn poëzie onlosmakelijk verbonden is met zijn proza.

De auteur heeft zijn roman De stok van Schopenhauer (2012) in eigen beheer uitgegeven omdat zijn uitgever en andere uitgevers het boek niet wilden publicer…Lees verder op Wikipedia