Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ontluisd verleden : vijf novellen

H.C. ten Berge (auteur)
+1
Ontluisd verleden : vijf novellen
×
Ontluisd verleden : vijf novellen Ontluisd verleden : vijf novellen

Ontluisd verleden : vijf novellen

Een schrijver gaat op visite bij een oude kennis, wier huis ooit trefpunt was van vele vreemde vogels in een vergane kunstenaarskolonie. In een etmaal halen ze de kam door enkele levens.
Titel
Ontluisd verleden : vijf novellen
Auteur
H.C. ten Berge 1938-
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2006
1 cd
Speelduur
06:10
Oorspr. uitgever
Athenaeum-Polak en Van Gennep
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Man
CDR
a411691

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Schrijver M gaat in Zeedorp – bekend uit eerder werk van Ten Berge - op visite bij een oude kennis, Betty, wier huis ooit trefpunt was van vele vreemde vogels in de vergane kunstenaarskolonie. In een etmaal halen ze de kam door enkele levens. Met Betty als klankbord probeert M een patroon in een vijftal ‘scheve levens’ te ontdekken. Onvermijdelijk wordt de legkaart ook een zelfportret, met als ‘voorgeschiedenis’ de lotgevallen van jonge bevlogen kunstenaars in de jaren rond de oorlog. Ook de literatuur biedt vergelijkingsmateriaal. Een curieuze levensgeschiedenis wordt hem door een oude avonturier in een bodega opgedist. Minder rechtlijnig is de twee wereldoorlogen bestrijkende levensloop van Jean Lenglet alias Ed. de Nève. Als alle vijf novellen in beknopte vorm stof voor minstens evenzoveel romans bevatten, dan is ‘Jean’ alleen al een vervolgroman. Het gaat in deze raamvertelling om iets anders: het wisselende patroon dat de verteller in al die verledens en verhalen ontwaart. Kleine…Lees verder

Over H.C. ten Berge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Elbert Besaris

Johannes Cornelis (Hans) ten Berge (Alkmaar, 24 december 1938) is een Nederlands dichter, prozaschrijver, essayist en literair vertaler. Hij publiceert onder de naam H.C. ten Berge.

Literaire loopbaan

Ten Berge debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. Hij vertaalde werk van onder anderen Ezra Pound. Voor Ten Berge is dichten een vorm van onderzoek. Hij heeft een grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo's en de Azteken. In 1967 richtte hij het tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was.

H.C. ten Berge ontving op 19 mei 2006 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre, dus ook zijn prozawerken, omdat de jury van mening was dat zijn poëzie onlosmakelijk verbonden is met zijn proza.

De auteur heeft zijn roman De stok van Schopenhauer (2012) in eigen beheer uitgegeven omdat zijn uitgever en andere uitgevers het boek niet wilden publicer…Lees verder op Wikipedia