Boek
Nederlands

Splendor : gedichten

H.C. ten Berge (auteur)
+1
Splendor : gedichten
×
Splendor : gedichten Splendor : gedichten

Splendor : gedichten

Gedichten waarin de dichter het licht in al zijn verschijningsvormen, de natuur en zichzelf onderzoekt.
Titel
Splendor : gedichten
Auteur
H.C. ten Berge 1938-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017 | Andere uitgaven
94 p.
ISBN
9789025449049 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

H.C. ten Berge (1938) is een waarlijk dichter, maar hij schreef ook essays en romans. Hij ontving in 2006 de P.C. Hooftprijs voor poëzie. In deze bundel onderzoekt hij als een 'dichtende essayist' het licht in al zijn verschijningsvormen, de (geschonden) natuur (verloop van tijd door de jaargetijden heen) en zichzelf. De titel is ontleend aan de schittering van het licht zoals die in de middeleeuwen werd ervaren. Ten Berge gaat op onderzoek uit bij mystici, denkers, geestverwante dichters (Gorter) en in de natuur, of richt de blik op zichzelf, met de Oude Specht als fabeldier in zijn persoonlijke mythologie. Geen hermetische, doorwrochte gedichten, maar kraakheldere, verstaanbare poëzie (in het gedicht over Gorter (pagina 69): 'De liefde is overal, lichtsplinterfijn –'), die al spelend tot stand lijkt gekomen. Op zoek naar de kracht die na de dood van God de wereld draaiende houdt. Krachtige, in zekere zin lichte poëzie van een vitale dichter. Bevat aantekeningen.

Over H.C. ten Berge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Elbert Besaris

Johannes Cornelis (Hans) ten Berge (Alkmaar, 24 december 1938) is een Nederlands dichter, prozaschrijver, essayist en literair vertaler. Hij publiceert onder de naam H.C. ten Berge.

Literaire loopbaan

Ten Berge debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. Hij vertaalde werk van onder anderen Ezra Pound. Voor Ten Berge is dichten een vorm van onderzoek. Hij heeft een grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo's en de Azteken. In 1967 richtte hij het tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was.

H.C. ten Berge ontving op 19 mei 2006 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre, dus ook zijn prozawerken, omdat de jury van mening was dat zijn poëzie onlosmakelijk verbonden is met zijn proza.

De auteur heeft zijn roman De stok van Schopenhauer (2012) in eigen beheer uitgegeven omdat zijn uitgever en andere uitgevers het boek niet wilden publicer…Lees verder op Wikipedia