Boek
Nederlands

In tongen spreken : gedichten

H.C. ten Berge (auteur)
+1
In tongen spreken : gedichten
×
In tongen spreken : gedichten In tongen spreken : gedichten

In tongen spreken : gedichten

Bundel gedichten waarvan de decors onder meer worden gevormd door het rijk van de Azteken en expedities in 1893-1895 en 1912-1913 naar de Noord- en Zuidpool.
Titel
In tongen spreken : gedichten
Auteur
H.C. ten Berge 1938-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
109 p.
ISBN
9789025459321 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ten Berge (1938) is een dichter van naam. In deze nieuwe bundel - aldus de achterflap - 'contrasteert het echte leven sterk met het mythische. Hierdoor komt een grote kracht vrij die de lezer meeneemt van het vertrouwde naar het vreemde en hem van het ene decor naar het andere voert. Alles vanuit een wonderlijke bezieling en een geladen, ritmisch-muzikale taal'. Een van deze decors is het rijk van de Azteken waar de dichter afdaalt in een mythisch verleden. Een tweede decor is de Noordpoolexpeditie (1893-1895) van Nansen, waarvan indrukwekkende beelden worden opgeroepen. Bijvoorbeeld in deze regels: 'Euforisch liepen zij op de besneeuwde rotsen heen en weer / doorleefden in het licht de macht en schoonheid / van een kosmisch tafereel'. Een derde decor is de expeditie naar Antarctica (1912-1913) van Mawson, met eveneens aangrijpende regels over het natuurgeweld: 'Het poolregiem laat niemand zomaar los. / Zeven dagen stort een blizzard zich in razernij omlaag'. Naast mystiek en epiek be…Lees verder

Over H.C. ten Berge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Elbert Besaris

Johannes Cornelis (Hans) ten Berge (Alkmaar, 24 december 1938) is een Nederlands dichter, prozaschrijver, essayist en literair vertaler. Hij publiceert onder de naam H.C. ten Berge.

Literaire loopbaan

Ten Berge debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. Hij vertaalde werk van onder anderen Ezra Pound. Voor Ten Berge is dichten een vorm van onderzoek. Hij heeft een grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo's en de Azteken. In 1967 richtte hij het tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was.

H.C. ten Berge ontving op 19 mei 2006 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre, dus ook zijn prozawerken, omdat de jury van mening was dat zijn poëzie onlosmakelijk verbonden is met zijn proza.

De auteur heeft zijn roman De stok van Schopenhauer (2012) in eigen beheer uitgegeven omdat zijn uitgever en andere uitgevers het boek niet wilden publicer…Lees verder op Wikipedia