Zwerver Francis die in het reine probeert te komen met zijn verleden en z'n vriendin Helen die ook al niet van de fles af kan blijven, proberen het hoofd boven water te houden in het Amerika van de jaren dertig
Titel
Ironweed / dir. by Hector Babenco ; screenplay by William Kennedy based on his novel
Regisseur
Hector Babenco
Scenarist
William Kennedy
Acteur
Jack Nicholson Meryl Streep
Taal
Engels
Uitgever
RCV, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
1987
Speelduur
ca. 143 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling : Nederlands
EAN
8713045205751

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaans regiedebuut van Hector Babenco uit 1987, met Jack Nicholson, Meryl Streep, Caroll Baker en Tom Waits. Gebaseerd op het Pulitzer Prize winnende boek van William Kennedy. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 sterren: 'Albany, New York tijdens de depressie van 1938. Nicholson verliet zijn gezin, nadat hij per ongeluk de dood veroorzaakte van hun jongste zoontje. 22 jaar lang zwierf hij rond en nu komt hij terug in zijn stad waar hij ooit zijn thuis had en trekt nu op met de zieke, aan lager wal geraakte zangeres Streep en de simpele Waits. (...) Het is vooral de sterke vertolking van Nicholson en Streep, spelprestaties in rollen die je niet van ze verwacht zou hebben, die de film dynamisch laten voortbewegen, terwijl Waits een grootse rol weggeeft.' Twee Oscarnominaties (Best actor, Best actress). De dvd bevat geen extra's.

Over Hector Babenco

CC BY 3.0 br - Foto van/door Victor Soares/ABr

Héctor Eduardo Babenco (Mar del Plata, 7 februari 1946 – São Paulo, 13 juli 2016) was een Argentijns-Braziliaans filmregisseur.

Levensloop

Héctor Babenco werd in Argentinië geboren als zoon van Joodse emigranten uit Centraal-Europa. Hij vestigde zich in 1969 in Brazilië en werd er filmregisseur. Aanvankelijk draaide hij documentaires, reclamespots en korte films. Vanaf 1975 begon hij speelfilms te regisseren. Hij werd vooral bekend met de dramafilm Kiss of the Spider Woman (1985) naar de roman van Manuel Puig. Babenco werd voor die prent genomineerd voor de Oscar voor Beste Regie.

Hij stierf op 70-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Filmografie (selectie)

  • 1975: O Rei da Noite
  • 1977: Lúcio Flávio, o Passageiro da Agonia
  • 1981: Pixote: A Lei do Mais Fraco
  • 1985: Kis…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek