Boek
Nederlands

De oppermachtigen

Hédi Kaddour (auteur), Marianne Kaas (vertaler)
Als een gezelschap uit Hollywood in een Tunesisch dorp een speelfilm wil opnemen, stelt dat de verhoudingen tussen hen en de oorspronkelijke bevolking op de proef.
Titel
De oppermachtigen
Auteur
Hédi Kaddour
Vertaler
Marianne Kaas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les prépondérants
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2017
414 p.
ISBN
9789044537284 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1922 komt een Amerikaanse filmploeg aan in Noord-Afrika, in het denkbeeldige plaatsje Nahbès. Ze worden met argwaan bekeken door zowel de autochtone bevolking als door de Franse koloniale bezetters ten tijde van het ‘protectoraat’. Veelal hoge functionarissen die zich buigen over sociale en religieuze vraagstukken. We volgen een zevental personages onder wie een jonge oorlogsweduwe die een grote boerderij runt net als een andere gecultiveerde grootgrondbezitter: een vriend van haar vader die hem vaak boeken uitleende die zijn dochter ook las. Haar neef ontfermt zich over de Amerikaanse regisseur en zijn vrouw en een journaliste van een Frans tijdschrift. Samen met de ontwikkelde grootgrondbezitter reist hij af naar Europa. Daar merken ze hoe Frankrijk en Duitsland gebukt gaan onder de gevolgen van de oorlog en hoe iedereen hunkert naar sociale verandering en emancipatie. Het verhaal is ingedeeld in drie delen. Korte hoofdstukken. Bekroond met de Grand Prix de l’Académie française 2…Lees verder

Over Hédi Kaddour

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Hédi Kaddour (Tunis, 1 juli 1945) is een Franse dichter en romanschrijver. Hij werkt ook als docent, vertaler en essayist. Voor zijn roman Les Prépondérants (De oppermachtigen) ontving hij de Grand Prix du roman de l'Académie française 2015.

Biografie

Hédi Kaddour heeft een Tunesische vader en een Franse moeder. Hij is in Tunesië geboren en verhuisde op twaalfjarige leeftijd naar het centrum van Parijs, de Montagne Sainte-Geneviève in het 5e arrondissement. Hij volgde middelbaar onderwijs in Parijs. In 1968 was hij student in Straatsburg.

Van 1971 tot 1984 werkte hij als leraar in Meknes (Marokko). Daar behaalde hij een academische graad in het Arabisch. In Meknes bereidde hij zich in 1976 voor op het concours Agrégation de lettres modernes, dat toegang geeft tot de functie van hoofddocent. Hij rondde de examens succesvol af: hij eindige als eerste van zijn lichting. In 1984 keerde hij terug naar Frank…Lees verder op Wikipedia