Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De ring van de wraak

De ring van de wraak

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Romeinse Rijk, eind tweede eeuw na Christus. Rina, haar broer Vindux en vriend Marbex groeien op in een woelige tijd. Vindux moet als soldaat de grenzen beschermen terwijl er een aanval van de Chauken dreigt. Marbex verdenkt zijn broer van betrokkenheid bij een reeks overvallen die de streek teisteren.
Titel
De ring van de wraak
Auteur
Hedwig Van de Velde
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2011
183 p.
ISBN
9789059084117 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit historische verhaal speelt in Gallië op het einde van de tweede eeuw na Christus, tijdens de stuiptrekkingen van de pax Romana. Feliciacum (Velzeke) is een welvarend handelscentrum tussen de Schelde en de Dender. Romeinse legioenen bewaken de vrede in het gebied, maar zij moeten het meer en meer opnemen tegen dreigende raids van vijandige stammen, voornamelijk aan de Rijngrens. 
De inwoners zijn in twee groepen verdeeld: de Galliërs (Nerviërs) die de oude tradities in ere willen houden, en de rijkere Gallo-Romeinen, die zich spiegelen aan de Romeinse overheersers. 
Rina, Vindux en hun jongere broer Volcas behoren tot de rijkere Gallo-Romeinen. Vindux wordt als soldaat ingezet aan de Rijngrens. Zijn gedetailleerd beschreven belevenissen geven vooral een beeld van de tactiek van de Romeinen en hun aanvallers. Rina speelt een rol als tussenfiguur. Zij heeft enerzijds een (verboden) relatie met de Galliër Marbex en houdt contact met haar broer-soldaat in het Romeinse leger. …Lees verder
Rina woont in het Romeinse Rijk, daar waar nu België ligt. Het is er erg onrustig. Haar broer Vindux is soldaat en moet de grens beschermen, want aan de overkant van de Rijn bereiden de Chauken een aanval voor tegen het Rijk. Vindux moet als leider gevaarlijke verkenningsopdrachten uitvoeren. Rina ontdekt dat een mysterieuze en agressieve druïde op wraak uit is. Samen met haar geliefde Marbex probeert ze de rust terug te brengen in het stadje. Spannende historische roman die zich in de tweede eeuw na Christus afspeelt. Treffend zijn de sfeerbeschrijvingen waardoor je je als lezer ook echt in deze tijd waant. Ingewikkeld zijn de verschillende intriges. Verhaal is verdeeld in tien genummerde hoofdstukken die ook weer onderverdelingen kennen. Op het ouderwets aandoende omslag staat Rina met de gouden halsring. Voor lezers met historische belangstelling, vanaf ca. 13 jaar.

De ring van de wraak

Tweede helft van de tweede eeuw. In Rome zit keizer Marcus Aurelius op de troon. Feliciacum (Velzeke) is een welvarend stadje in het uitgestrekte Romeinse Rijk. De vader van Vindux en Rina is stadsoverste. De familie bewoont een Gallo-Romeinse villa. Vindux, de oudste zoon, gaat bij het leger en wordt uitgestuurd naar de Rijnstreek. Hij redt zijn vriend Patriks, die bij de Chatten gevangen zit. Aan het thuisfront wordt het onrustig. Rina en haar vriend Marbex, een kunstsmid, gaan op verkenning. Een druïde blijkt de aanstoker te zijn. Intussen vallen de Chauken en de Chatten vanuit de Scheldemonding aan. Boerderijen worden in brand gestoken. Een thrillerachtig verhaal over vriendschap en wraak in de Gallo-Romeinse tijd. Helaas zijn de namen van de meeste personages onhistorisch. De auteur denk ten onrechte dat elke naam die op –x eindigt Gallisch is!


Over Hedwig Van de Velde

Hedwig Van de Velde (Zwijndrecht, 15 april 1940) is een Vlaamse schrijver van jeugdboeken.

Van de Velde's boeken zijn geïnspireerd door twee grote thema's: de Belgische Geschiedenis en verhalen uit de Grieks-Romeinse oudheid. Deze inspiraties komen rechtstreeks voort uit zijn lessen en reizen. Als leraar Nederlands en Geschiedenis aan het Antwerpse Sint-Lievenscollege bestudeerde hij lange tijd deze periode. Gaandeweg vormde ook de recentere geschiedenis in zijn vaderland het decor van zijn boeken.

De avonturen in de boeken van Van de Velde kenmerken zich door een doorvlochten en zo realistisch mogelijk kader. De verhalen zelf zijn verzonnen maar de personages worden zo nauwkeurig en menselijk mogelijk beschreven.

Boeken

Nominaties

  • 1999 Nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen voor Het vroedmeisje
  • 2002 Nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury vo…Lees verder op Wikipedia