Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het lege ei

+1
Het lege ei
×
Het lege ei Het lege ei
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In het vijftiende-eeuwse Firenze wil een jongeman architect worden. Hij heeft een ingenieus bouwplan bedacht voor de koepel van de dom. Maar hij krijgt concurrentie.
Titel
Het lege ei
Auteur
Hedwig Van de Velde
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2009
199 p. : ill.
ISBN
9789059083226 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De historische romans van Hedwig Van de Velde spelen zich op cruciale politieke momenten van de wereldgeschiedenis af: Rome onder keizer Nero, de oorlog met Hannibal, de boerenkrijg in Vlaanderen, de geuzenopstand in Hulst, de eerste wereldoorlog... In Het lege ei staat Italië aan de vooravond van een culturele omwenteling: de renaissance. In Firenze wacht de domkerk al jaren op zijn afwerking. De jonge goudsmid Filippo Brunelleschi, die een passie voor architectuur heeft, wil een koepel op de dom bouwen. Hij bestudeert de oude architectuur in Rome, onderzoekt nieuwe methodes, werkt een revolutionair plan uit en zoekt mogelijkheden en steun om dit te realiseren. Zijn ideeën worden door zijn rivalen op hoongelach onthaald en er ontstaat een hevige concurrentiestrijd. Door die strijd krijgt de lezer een idee over de vernieuwende ideeën van de renaissance. De verhouding tussen Filippo Brunellischi en zijn vrienden en zijn stiefzoon zijn niet ten gronde uitgediept, maar zij tonen v…Lees verder
De levensgeschiedenis van de 15de-eeuwse Florentijnse kunstenaar Filippo Brunelleschi, vanaf zijn keuze voor een kunstopleiding tot en met de tijd dat hij een bedaagd, gearriveerd en beroemd man was, erkend grondlegger van de Renaissance, vooral wat betreft de architectuur. Daartussen speelt zich het op biografische feiten gebaseerde, maar met veel fictie opgesierde verhaal af over (soms oneerlijke) concurrentie met zelfs een moordaanslag en over vriendschap en liefde. Alles is vastgelegd in heel korte hoofdstukjes van twee tot vijf bladzijden met de nadruk op uiterlijkheden. Het innerlijk gebeuren krijgt niet veel diepte. De scènes lijken bijna voor film ontworpen. Het boek is daardoor snel uit, zonder dat de lezer veel kans kreeg met een personage mee te leven. Zelfs de conflicten willen maar niet spannend worden. Vanaf ca. 14 jaar.

Het lege ei

Firenze, ca. 1400. Filippo Brunelleschi, zoon van een notaris, wordt bij meester Lotti tot goudsmid opgeleid. Eigenlijk wil hij architect worden. Op de dom moet een koepel hoger dan de klokkentoren komen, vindt hij. Met zijn vriend, de jonge beeldhouwer Donatello, reist hij naar Rome. Daar bestudeert hij antieke ruïnes en maakt schetsen van het Pantheon. Lorenzo Ghiberti, zijn eeuwige rivaal, krijgt de opdracht voor de bronzen deuren van de doopkapel in Firenze. Gesteund door de hoogleraar Giovanni da Prato wil hij ook aangesteld worden als bouwmeester van de koepel. Uiteindelijk krijgt Filippo de opdracht, maar zijn concurrenten gebruiken alle middelen om hem te dwarsbomen. Een spannend boek over Brunelleschi, de eerst renaissance-architect, en over zijn beroemde stadsgenoten. Geïnspireerd door de oudheid ontwierp hij op ingenieuze wijze de eerste renaissancekoepel, het ‘lege ei’. Het grootste deel van dit verhaal speelt zich af in Firenze, een stad die rond 1400 door handel tot b…Lees verder

Over Hedwig Van de Velde

Hedwig Van de Velde (Zwijndrecht, 15 april 1940) is een Vlaamse schrijver van jeugdboeken.

Van de Velde's boeken zijn geïnspireerd door twee grote thema's: de Belgische Geschiedenis en verhalen uit de Grieks-Romeinse oudheid. Deze inspiraties komen rechtstreeks voort uit zijn lessen en reizen. Als leraar Nederlands en Geschiedenis aan het Antwerpse Sint-Lievenscollege bestudeerde hij lange tijd deze periode. Gaandeweg vormde ook de recentere geschiedenis in zijn vaderland het decor van zijn boeken.

De avonturen in de boeken van Van de Velde kenmerken zich door een doorvlochten en zo realistisch mogelijk kader. De verhalen zelf zijn verzonnen maar de personages worden zo nauwkeurig en menselijk mogelijk beschreven.

Boeken

Nominaties

  • 1999 Nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen voor Het vroedmeisje
  • 2002 Nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury vo…Lees verder op Wikipedia