Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het mysterie van de smokkelaar

Hedwig Van de Velde (auteur), Linda Dillen (verteller)
+1
Het mysterie van de smokkelaar
×
Het mysterie van de smokkelaar Het mysterie van de smokkelaar
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Sel (14) wordt valselijk beschuldigd van een aanslag op zijn maat Mon. Met hulp van zijn vriendinnetje Katrien komt hij vrij. Op zoek naar de werkelijke dader, komt hij een bende smokkelaars op het spoor.
Titel
Het mysterie van de smokkelaar
Auteur
Hedwig Van de Velde
Verteller
Linda Dillen  (inlezer)
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
1 cd
Speelduur
4:42
Oorspr. uitgever
Davidsfonds /Infodok
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 14-jarige Sel, enig kind van een ongehuwde moeder, verdient wat bij met het dragen van bagage van veerbootpassagiers in een gehuchtje aan de Schelde vlakbij Antwerpen. Hij wordt valselijk beschuldigd van de aanslag op zijn maat Mon. Maar met hulp van zijn vriendinnetje Katrien, op wie hij verliefd is, komt hij vrij. Op zoek naar de werkelijke dader, komt hij een bende smokkelaars op het spoor. Volgens geruchten is zijn teruggekeerde Nederlandse vader hierbij betrokken. Dat kan Sel moeilijk geloven, dus zet hij alles op alles om deze verdachtmaking te niet te doen. Het laatste hoofdstuk speelt vijfentwintig jaar later en kan wat bevreemdend werken. Spannende, chronologisch vertelde speurdersroman, verteld in korte zinnen met veel dialogen, in tien getitelde hoofdstukken, elk onderverdeeld in korte genummerde paragrafen. Ondanks de breedvoerige vertelwijze, wordt de spanning tot en met de onverwachte ontknoping goed vastgehouden en ontbreekt de nodige humor niet. De verhaaldragende f…Lees verder

Het mysterie van de smokkelaar

Sel woont met zijn moeder op Sint-Anneke. Zijn vader kent hij niet, maar hij heeft het vermoeden dat het de stuurman, Werner Danis, is. Sel en zijn vriend Mon proberen wat bij te verdienen door de bagage of koopwaar te dragen van de passagiers die van de veerboot stappen. Mon, die het werkje het langst doet, verdeelt de fooien niet eerlijk en daar komt ruzie van. Na een hevige discussie wordt Mon gevonden, voor dood achtergelaten aan de oever van de Schelde. Sel wordt aangehouden maar heeft er niets mee te maken. Hij doet er alles aan om te achterhalen wie hem deze misdaad in de schoenen wil schuiven en waarom. Mon, die lange tijd in coma lag, spreekt daarna steeds over Sarre. Sel begint de handel en wandel van Sarre na te gaan en stoot op een bende van alcoholsmokkelaars, waar veel mensen bij betrokken zijn.
Een spannend jeugdboek dat vrij goed de geest van de tijd (begin twintigste eeuw) weergeeft: de discriminatie van het gewone volk en de macht van de rijken. Justitie heeft …Lees verder

Over Hedwig Van de Velde

Hedwig Van de Velde (Zwijndrecht, 15 april 1940) is een Vlaamse schrijver van jeugdboeken.

Van de Velde's boeken zijn geïnspireerd door twee grote thema's: de Belgische Geschiedenis en verhalen uit de Grieks-Romeinse oudheid. Deze inspiraties komen rechtstreeks voort uit zijn lessen en reizen. Als leraar Nederlands en Geschiedenis aan het Antwerpse Sint-Lievenscollege bestudeerde hij lange tijd deze periode. Gaandeweg vormde ook de recentere geschiedenis in zijn vaderland het decor van zijn boeken.

De avonturen in de boeken van Van de Velde kenmerken zich door een doorvlochten en zo realistisch mogelijk kader. De verhalen zelf zijn verzonnen maar de personages worden zo nauwkeurig en menselijk mogelijk beschreven.

Boeken

Nominaties

  • 1999 Nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen voor Het vroedmeisje
  • 2002 Nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury vo…Lees verder op Wikipedia