Boek
Nederlands

Het spoor van de vleugelgod

Het spoor van de vleugelgod

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Tijdens de Tweede Punische oorlog tussen Rome en Carthago in de 3e eeuw v.Chr. wordt een Griekse jongen door de Etrusken vals beschuldigd van doodslag en slaat op de vlucht.
Titel
Het spoor van de vleugelgod
Auteur
Hedwig Van de Velde
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2001
248 p.
ISBN
90-6565-970-6

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De auteur vooert ons mee naar een machtsstrijd tussen steden in het oude Italië, ten tijde van de gekende Hannibal. Arces (17) groeit op in Clusium, een Etruskische stad. Door andere jongens wordt hij soms spottend 'het Griekje' genoemd. Zijn naam betekent "kofferkind": een hogepriester en zijn kinderloze vrouw ontfermden zich over hem toen men hem als zuigeling in een reiskoets ontdekte naast zijn vermoorde ouders. Tussen zijn kleertjes bevond zich een munt van Hermes, de Griekse reis- en vleugelgod. Zijn vermoede Griekse afkomst is nadelig, al wil de hogepriester Laris hem later als zoon adopteren. Zijn vrouw respecteert zijn oorsprong en kiest een Griekse leermeester voor hem uit. Er is haar voorspeld dat hij, net als Odysseus, op zwerftocht zal gaan, ook naar zijn thuis met Hermes als beschermgod. En zo gebeurt het ook. Een jongensgevecht leidt tot een dom ongeluk en Arces slaat op de vlucht. Seta, verliefd op Arces, zal hem voor de Hoge Raad verdedigen en als een strijdbare Pen…Lees verder
Tijdens de Tweede Punische Oorlog (218-201 v.Chr.) tussen Rome en Carthago weet generaal Hannibal met zijn leger tot diep in Italië door te dringen. De Etrusken in Noord-Italië zijn dan allang 'min of meer' bondgenoten van Rome. In deze oorlog is hun houding echter soms tweeslachtig: een deel van hen kiest tegen Rome, vóór Hannibal. Deze knap gecomponeerde jeugdroman speelt met het stramien van deze historische gegevens. Arcis, een als Griek beschouwde jongeman lijdt onder het kwetsende chauvinisme van zijn omgeving. Stuitende discriminatie laadt de verdenking van doodslag op hem, zodat hij op de vlucht gaat. Een lange zwerftocht volgt, die in de vijf delen van dit boek boeiend wordt beschreven, alsof hij een tweede Odysseus is. Met veel details tekent de schrijfster zijn tocht, beschermd door Hermes, de gevleugelde god. Het leven van alledag, maar ook de spanningen op politiek en religieus gebied, de fraude, waarmee sommige boeven profiteren van de oorlog, het krijgt allemaal aandach…Lees verder

Over Hedwig Van de Velde

Hedwig Van de Velde (Zwijndrecht, 15 april 1940) is een Vlaamse schrijver van jeugdboeken.

Van de Velde's boeken zijn geïnspireerd door twee grote thema's: de Belgische Geschiedenis en verhalen uit de Grieks-Romeinse oudheid. Deze inspiraties komen rechtstreeks voort uit zijn lessen en reizen. Als leraar Nederlands en Geschiedenis aan het Antwerpse Sint-Lievenscollege bestudeerde hij lange tijd deze periode. Gaandeweg vormde ook de recentere geschiedenis in zijn vaderland het decor van zijn boeken.

De avonturen in de boeken van Van de Velde kenmerken zich door een doorvlochten en zo realistisch mogelijk kader. De verhalen zelf zijn verzonnen maar de personages worden zo nauwkeurig en menselijk mogelijk beschreven.

Boeken

Nominaties

  • 1999 Nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen voor Het vroedmeisje
  • 2002 Nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury vo…Lees verder op Wikipedia