Boek
Nederlands

Insecten (zonder vlinders) herkennen en benoemen

Heiko Bellmann (auteur)

Insecten (zonder vlinders) herkennen en benoemen

In de reeks:
Voorzien van veel kleurenfoto's. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Insecten
Titel
Insecten (zonder vlinders) herkennen en benoemen
Auteur
Heiko Bellmann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Insekten
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2003
191 p. : ill. + uitvouwblad
ISBN
90-443-0689-8
Plaatsingssuggestie
597.8 (SISO) Ongewervelde dieren ; Insecten (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 24 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek is een uitgebreide lijst van allerlei insecten die je in onze streken kan tegenkomen. Per soort wordt minstens één overzichtsfoto en een beschrijving van de typische kenmerken gegeven, ook het typische biotoop of landschap wordt vermeld. Na een uiterst summiere inleiding -- amper drie bladzijden voor alle insecten! -- krijg je in een 170 bladzijden enkele honderden soorten voorgeschoteld. De foto's zijn meestal goed, maar soms vallen belangrijke kenmerken minder op door de positie van het insect voor de lens. Het is een gemeenplaats dat om soorten écht goed te kunnen beschrijven foto's geen goed idee zijn. Een tekening kan immers de belangrijke kenmerken van een bepaalde soort als het ware samenvatten. Een foto legt te veel de nadruk op de kenmerken van het individu dat op dat ogenblik toevallig voor de lens kwam.

In de beschrijvingen wordt wel melding gemaakt van de grootte, maar een schaalaanduiding is op geen enkele foto afgedrukt. Soms laten de foto's trouwens gewo…Lees verder
De Duitse zoöloog dr. Heiko Bellmann beschrijft de verschillende insectensoorten, behoudens de vlinders, die over het algemeen voorkomen in Midden,- en West-Europa. Bovendien is ook een aantal zuidelijker en uitgesproken mediterrane soorten opgenomen. Dit gebeurt door middel van systematische verdelingen in hoofdgroepen en subgroepen. Kenmerken, voorkomen en wetenswaardigheden van de verschillende insectensoorten worden behandeld. Per insectensoort wordt een korte inleiding gegeven, vervolgens worden per pagina meer insectensoorten behandeld. Daarbij is gebruik gemaakt van duidelijke illustraties van elke insectensoort in de vorm van kleurenfoto's. Voorts is aan het einde van het boek een overzicht van de soorten insecten opgenomen in de vorm van een uitvouwblad. Dit boek is geschikt voor een breed publiek dat op een makkelijke manier informatie wil verkijgen over insecten die in Europa voorkomen. Zeer kleine letter. Vanaf ca. 13 jaar.