Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
In 1975 krijgt een 35-jarige vrouw na de dood van haar moeder brieven zonder afzender toegestuurd. Het blijkt de levensgeschiedenis van haar moeder te zijn, die geheimen onthult rondom haar eigen geboorte aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De woelige jaren in Parijs vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vormen het decor voor het verhaal.
Titel
De vertrouweling
Auteur
Hélène Grémillon
Vertaler
Saskia Taggenbrock
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le confident
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012 | Andere uitgaves
256 p.
ISBN
9789023474937 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vertrouweling is de eerste roman van Hélène Grémillon, een Franse journaliste die literatuurwetenschap en geschiedenis studeerde. Het hoofdpersonage is Camille, die in 1975, vlak na de dood van haar moeder (haar vader was eerder al overleden) een geheimzinnige brief krijgt waarin ene Louis vertelt over zijn jeugdliefde, Annie. De brieven van Louis blijven op regelmatige basis in Camilles bus vallen en vormen samen een verhaal dat over de jeugd van haar moeder, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, gaat en Camilles ware afkomst onthult. In deze brieven ontdekt ze dat haar moeder een groot geheim met zich meedroeg, waarin ook ene madame M. een belangrijke rol krijgt. Eerst begrijpt Camille niet waar Louis naartoe wil met zijn brieven. Ze is redacteur bij een uitgeverij en denkt dat het een schrijver betreft die haar wil overtuigen met zijn manuscript. Toch moet ze erkennen dat de brieven steeds meer over haar lijken te gaan en op die manier ontdekt ze haar echte afkomst…Lees verder
In 1975 krijgt een 35-jarige vrouw, redactrice bij een uitgeverij, na de dood van haar moeder wonderlijke brieven zonder afzender toegestuurd. Het blijkt de geschiedenis van haar moeder te zijn die geheimen onthult rondom haar eigen geboorte aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De woelige jaren in Parijs vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vormen een goed gedocumenteerd decor voor een zeer romantisch, met gevoel voor spanning gebracht verhaal vol onverwachte wendingen en verrassende ontknopingen. Het geheel is vlot leesbaar. Debuut van een schrijfster (1978) die ook historica en journaliste is. Kleine druk.