Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een nieuwer testament

Hella S. Haasse (auteur)
Tegen de achtergrond van het gekerstende Rome uit de vijfde eeuw speelt zich de bewustwording af van twee personen: Hadrianus, prefect van het keizerrijk en de door Hadrianus uit persoonlijke wraakneming verbannen hofdichter Claudius Claudianus.
Titel
Een nieuwer testament
Auteur
Hella S. Haasse
Taal
Nederlands
Editie
13
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012 | Andere uitgaves
145 p.
ISBN
9789021442228 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hadrianus, prefect van het Romeinse Rijk, wordt bij een proces in 417 geconfronteerd met de vroegere hofdichter Claudianus, die hij 10 jaar eerder heeft laten verbannen. Claudianus werkt nu onder een valse naam als onderwijzer in een volkswijk van Rome. Hij confronteert Hadrianus met diens verleden en dwingt hem na te denken over zijn leven en carrière. Hella Haase (1918-2011) debuteerde in 1948 met de novelle 'Oeroeg' en heeft sindsdien een groot aantal romans geschreven, die veelal spelen in een kleurrijk verleden en waarvan de hoofdpersonen op zoek zijn naar zichzelf. Daarnaast schreef zij o.a. essays. Deze prachtige roman valt op door zijn hechte constructie. De levensgeschiedenissen van de beide hoofdpersonen en het verleden zijn knap met elkaar verweven. Het leven in Rome wordt boeiend beschreven. De strijd van Hadrianus is zeer geloofwaardig, maar krijgt iets te veel nadruk, zodat Claudianus in vergelijking wat weinig aandacht krijgt. Normale druk.

Over Hella S. Haasse

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door

Photo: Vincent Kerkhoven Erik Baas op de Nederlandstalige Wikipedia

(Originele tekst: Carl Koppeschaar; bewerking door nl:Gebruiker:Erik Baas)

Hélène Serafia (Hella) Haasse (Batavia, 2 februari 1918 – Amsterdam, 29 september 2011), auteursnaam Hella S. Haasse, was een Nederlandse schrijfster van romans, essays, toneel en poëzie. Haar bekendste titels zijn de in 1948 als boekenweekgeschenk verschenen novelle Oeroeg, de historische roman Het woud der verwachting uit 1949 en de Indische roman Heren van de thee uit 1992. In 1983 werd haar de P.C. Hooft-prijs toegekend en in 2004 de Prijs der Nederlandse Letteren. Zij was een van de eerste Nederlandse schrijvers die hun werk in het buitenland actief onder de aandacht brachten en behoort tot de in het buitenland meest gelezen Nederlandse schrijvers. Ze is tot nu toe ook de enige auteur die drie keer het Boekenweekgeschenk verzorgde.

Biografie

Jeugd

Helene Serafia Haasse werd op 2 februari 1918 te Batavia (het tegenwoordige Jakarta) geboren als oudste kind van Wille…Lees verder op Wikipedia