Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Huurders en onderhuurders

Hella S. Haasse (auteur)
+1
Huurders en onderhuurders
×
Huurders en onderhuurders Huurders en onderhuurders

Huurders en onderhuurders

De lotgevallen van de bewoners van een huis worden weerspiegeld in de scriptie van één van hen. 'Leesclubeditie' met een informatief nawoord en vragen voor groepsdiscussie.
Titel
Huurders en onderhuurders
Auteur
Hella S. Haasse
Taal
Nederlands
Editie
15
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014 | Andere uitgaves
Verschijningsdatum
15-04-2014
ISBN
9789021455648 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Weinig romans zijn zo zorgvuldig opgebouwd als die van Hella Haasse, de grand old lady van de Nederlandse literatuur. Weinig romans zo ogenschijnlijk sober en complex tegelijkertijd. De roman Huurders en onderhuurders verscheen voor het eerst in 1971 en ligt nu voor als 12e druk, in een speciale 'leesclubeditie'. Deze editie verschilt van de vorige door het feit dat er een reflecterend nawoord is geschreven door literair critica Margot Dijkgraaf en dat er een tiental (schoolse) vragen worden geformuleerd op het einde van het boek, die dan als leidraad moeten dienen voor leesclubs.
Haasse beoogt bij haar publiek (en bij zichzelf) wat los te maken, zonder enige dwang aan te zetten tot verder nadenken over vragen van burgerlijke volgzaamheid tegenover rebels verzet, macht en autoriteit tegenover anarchie, sluwheid tegenover onschuld, kortom alles wat des mensen is. Ze doet dit aan de hand van een hoofdfiguur die na een mislukte carrière verdwaalt in in zijn eigen fantasiewerel…Lees verder
Wanneer het echtpaar Dupels een huurhuis gaat beheren, verandert dit wel enigszins hun vrij kleurloos bestaan. Spoedig wordt het huis bewoond door enkele onderhuurders en in het eerste gedeelte van de roman worden afwisselend hun karakters en onderlinge verhoudingen beschreven. In het tweede gedeelte vernemen we meer gegevens over deze personen uit de aantekeningen van een bewoonster, en naast deze aantekeningen een scriptie over de ondergang van de oude Romeinse Bacchanalen, een ondergang die parallel loopt aan die van de bewoners, zoals in het derde gedeelte blijkt, als de scriptieschrijfster het huis nog eens bezoekt. Een zeer boeiende roman, met vooral een sterk eerste gedeelte door de rake karakterbeschrijvingen van de huurders. In deze 'Leesclubeditie' zijn opgenomen een informatief nawoord (8 p.) en tien vragen voor groepsdiscussie. Paperback; normale druk.

Over Hella S. Haasse

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door

Photo: Vincent Kerkhoven Erik Baas op de Nederlandstalige Wikipedia

(Originele tekst: Carl Koppeschaar; bewerking door nl:Gebruiker:Erik Baas)

Hélène Serafia (Hella) Haasse (Batavia, 2 februari 1918 – Amsterdam, 29 september 2011), auteursnaam Hella S. Haasse, was een Nederlandse schrijfster van romans, essays, toneel en poëzie. Haar bekendste titels zijn de in 1948 als boekenweekgeschenk verschenen novelle Oeroeg, de historische roman Het woud der verwachting uit 1949 en de Indische roman Heren van de thee uit 1992. In 1983 werd haar de P.C. Hooft-prijs toegekend en in 2004 de Prijs der Nederlandse Letteren. Zij was een van de eerste Nederlandse schrijvers die hun werk in het buitenland actief onder de aandacht brachten en behoort tot de in het buitenland meest gelezen Nederlandse schrijvers. Ze is tot nu toe ook de enige auteur die drie keer het Boekenweekgeschenk verzorgde.

Biografie

Jeugd

Helene Serafia Haasse werd op 2 februari 1918 te Batavia (het tegenwoordige Jakarta) geboren als oudste kind van Wille…Lees verder op Wikipedia