Grote letter
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De veerboot

Helle Helle (auteur)
Het alledaagse leven van twee samenwonende zussen, parfumverkoopsters op een veerboot, in een Deense kustplaats.
Onderwerp
Denemarken, Relaties, Zussen
Titel
De veerboot
Auteur
Helle Helle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Rodby-Puttgarden
Uitgever
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2008
228 p.
ISBN
9789046304532

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 17 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de jaren tachtig wonen de Deense zussen Jane (20) en Tine (25), samen met Tines vijf maanden oude dochtertje Ditte, in Rødbyhavn. Ze werken als parfumverkoopsters op de veerboot Rødbyhavn-Puttgarden. Tine gaat na haar zwangerschapsverlof weer aan het werk. Jane, als verteller, deelt gedachten over haar leven en dat van Tine aan de lezer mee. Er gebeurt eigenlijk niets in hun leven, en als er wel iets gebeurt, is dat ook weer niets: Jane lijkt iets met een man te beginnen, maar als ze vermoedt dat hij getrouwd is, verlaat ze hem weer. De oma en moeder van de twee zussen zijn jong overleden, maar uit Janes flashbacks blijkt dat het leven van de vier vrouwen een opmerkelijke overeenkomst vertoont: mannen komen en gaan, zonder dat ze – op de zwangerschappen na – echt invloed hebben gehad. Tines moeder en oma waren net als zij alleenstaande moeders. De mensen in dit boek wachten op de liefde, wachten op elkaar, op de toekomst en vooral op de veerboot in de haven. Helle Helle (haar echte…Lees verder

Over Helle Helle

Helle Helle, geboren als Helle Olsen (Nakskov, 14 december 1965), is een Deense schrijfster. Ze wordt als een van de grootste nieuwe literaire auteurs van Denemarken beschouwd. Helle heeft verschillende beurzen gewonnen. Ze wordt geroemd om haar gedetailleerde manier van schrijven en het beschrijven van alledaagse situaties.

Voordat ze in 1993 debuteerde met de roman Eksempel på Liv ("Voorbeeld van Leven") schreef ze al gedichten en novelles voor kranten en tijdschriften. Haar eerste publicatie was de novelle Et blommetræ ("Een pruimenboom") die in 1987 onder het pseudoniem Helle Krogh Hansen in de krant Information verscheen. Sinds 1993 heeft ze verschillende romans en bundels met verhalen uitgebracht. Op 24 januari 2012 ontving ze De Gyldne Laurbær voor haar laatste werk: Dette burde skrives i nutid.

Bibliografie