Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Naar de honden

Helle Helle (auteur), Kor De Vries (vertaler)
Als een vrij jonge vrouw met haar koffer in een Deense kustplaats strandt bij een bushalte, accepteert ze de uitnodiging om te overnachten bij een gemoedelijk stel.
Onderwerp
Relaties, Denemarken
Titel
Naar de honden
Auteur
Helle Helle
Vertaler
Kor De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Ned til hundene
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Pandora, 2011 | Andere uitgaves
190 p.
ISBN
9789025436193 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Deense schrijfster Helle Helle heeft het wel voor vrouwen. Haar in 2006 bekroonde De veerboot (Contact, 2007) schetst het leven van twee bekrompen zusjes op een veerboot. De opvolger Het idee van een ongecompliceerd leven met een man (De Leeswolf 2008, p. 578) toont ons het kleurloze bestaan van Susanne, een besluiteloze vrouw met poetsdrang. In Naar de honden is het de beurt aan een naamloze vrouw met een rolkoffer. Laten we haar, zoals de personages in het boek dat doen, 'Bente' noemen. Als we het vreemde benoemen, wordt het minder angstaanjagend.

Bente is een vreemde vrouw. In een vorig leven verknipte ze de tafellakens tot gordijnen, vulde ze de dagen met slapen op de bank en schreef ze na haar eerste boek nog slechts een tiental boodschappenlijstjes. Op de dag dat haar man bekent dat hij een boek geschreven heeft, voelt ze zich van haar troon gestoten en vlucht ze naar de kust. Met haar rolkoffer in de hand gaat ze er op zoek naar "een goede …Lees verder
Verwezen zit een vrij jonge vrouw met haar koffer in een Deense kustplaats bij een bushalte, wetend dat de bus weg is en er pas de volgende dag weer een langskomt. Ze accepteert een overnachting bij een gemoedelijk stel en gaat zelfs binnen enkele dagen deel uitmaken van hun leven. Als de man aangereden wordt, verzorgt zij in zijn plaats de honden. Stukje bij beetje komt de lezer achter het verhaal van de vrouw, schrijfster met een writer’s block en weggelopen van haar partner. Maar ook wordt –als een schokeffect- het geheim van het echtpaar onthuld. Net als in haar vorige twee romans hanteert de succesvolle Deense Helle Helle (1965) een bedrieglijk sobere stijl waarbij ze gedachten en bezigheden minutieus beschrijft, die echter een geheel andere lading kunnen krijgen. Dit knap vertelde, spannende verhaal heeft iets van de boeken van Vonne van der Meer, maar is toch ook weer heel anders, al zal het zeker wel hetzelfde publiek bekoren. Vrij kleine druk.

Over Helle Helle

Helle Helle, geboren als Helle Olsen (Nakskov, 14 december 1965), is een Deense schrijfster. Ze wordt als een van de grootste nieuwe literaire auteurs van Denemarken beschouwd. Helle heeft verschillende beurzen gewonnen. Ze wordt geroemd om haar gedetailleerde manier van schrijven en het beschrijven van alledaagse situaties.

Voordat ze in 1993 debuteerde met de roman Eksempel på Liv ("Voorbeeld van Leven") schreef ze al gedichten en novelles voor kranten en tijdschriften. Haar eerste publicatie was de novelle Et blommetræ ("Een pruimenboom") die in 1987 onder het pseudoniem Helle Krogh Hansen in de krant Information verscheen. Sinds 1993 heeft ze verschillende romans en bundels met verhalen uitgebracht. Op 24 januari 2012 ontving ze De Gyldne Laurbær voor haar laatste werk: Dette burde skrives i nutid.

Bibliografie