Braille
Nederlands

Restanten : novellen

Helle Helle (auteur), Henk Van der Liet (vertaler)
Verhalen over onverwachte ontwikkelingen in ietwat sleetse relaties.
Onderwerp
Relaties
Titel
Restanten : novellen
Auteur
Helle Helle
Vertaler
Henk Van der Liet
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2005
5 banden
Oorspr. uitgever
Wilde aardbeien
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Uitgeverij 'Wilde aardbeien' publiceert in Nederlandse vertaling Scandinavische literatuur van veelbelovende auteurs die niet door de gevestigde Nederlandse uitgevers worden uitgegeven. De Deense schrijfster Helle Helle (1965) schildert in haar novellen het leven van 'uitgeholde' relaties: mensen die elkaar door en door kennen. Toevallige ontmoetingen met nieuwe mensen zorgen voor deining in hun vastgeroeste levens. In alledaagse, herkenbare situaties liggen conflicten verborgen. De stiltes en de 'doodgewone' dialogen rusten op angst dat hun basis wegglipt. De lezer wordt meegenomen in een wereld waarin tijd wordt gemaakt om goede maaltijden te bereiden, veel wijn te drinken, met of zonder ijsblokjes, en waar de handelingen door eenzame mensen verricht worden. In zakelijke korte zinnen staat luchtig de tragiek van moderne levens beschreven, zoals alleen een Scandinavische auteur dat kan. Dit boekje lees je in een adem uit. Heel knap geschreven, en in goed leesbaar Nederlands vertaald…Lees verder

Over Helle Helle

Helle Helle, geboren als Helle Olsen (Nakskov, 14 december 1965), is een Deense schrijfster. Ze wordt als een van de grootste nieuwe literaire auteurs van Denemarken beschouwd. Helle heeft verschillende beurzen gewonnen. Ze wordt geroemd om haar gedetailleerde manier van schrijven en het beschrijven van alledaagse situaties.

Voordat ze in 1993 debuteerde met de roman Eksempel på Liv ("Voorbeeld van Leven") schreef ze al gedichten en novelles voor kranten en tijdschriften. Haar eerste publicatie was de novelle Et blommetræ ("Een pruimenboom") die in 1987 onder het pseudoniem Helle Krogh Hansen in de krant Information verscheen. Sinds 1993 heeft ze verschillende romans en bundels met verhalen uitgebracht. Op 24 januari 2012 ontving ze De Gyldne Laurbær voor haar laatste werk: Dette burde skrives i nutid.

Bibliografie